уторак, 28. април 2020.

Никодијевић: Сузбијање штетних организама и ларви комараца на 4.000 хектара

Екипе Завода за биоциде и медицинску екологију дезинфиковале су више милиона квадрата јавних установа и болница и заједно са здравственим радницима су на првој линији фронта у борби против вируса корона, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић гостујући у Јутарњем програму Студија Б.

– Радници овог завода улазе у све просторе које треба дезинфиковати, почев од болница и домова здравља до амбулантних кола, а уз то обављају и дератизацију и дезинфекцију зграда. Тај посао започет је пре две недеље и биће им потребно укупно месец дана да обаве цео посао, а упоредо са њима „Градска чистоћа” третира ларве комараца на 4.000 хектара. Ради се лева обала Дунава, приобаље, сви простори где има изливања воде и што будемо успешнији у сузбијању ларви, то ће бити мање одраслих форми комараца. Настојимо да упоредо радимо и ванредне и редовне активности током овог ванредног стања, као и да све задатке спроводимо успешно и на време – рекао је Никодијевић.

Говорећи о исправности и квалитету воде у главном граду, Никодијевић је подсетио да постројење у Макишу располаже најновијом технологијом за производњу пијаће воде.

– Реч је о технологији која подразумева коришћење УВ зрака, као и о третирању хемикалијама по израелској технологији која је у свету најдаље отишла у преради вода, тако да не постоји никаква могућност да вода из нашег водовода буде неисправна у било ком смислу. Свака неисправност одмах се детектује и Београд је један од ретких градова који има капацитет да наредних 30 година обезбеђује здраву пијаћу воду. Поносни смо на то што чувамо квалитет наших рени бунара који су изворишта пијаће воде, а радимо и на томе да побољшамо квалитет саме реке Саве. Грађани могу бити сигурни да је вода за пиће коју дистрибуира „Водовод” сасвим исправна и безбедна – казао је председник градске скупштине.

Говорећи о функционисању Београда током ванредног стања, Никодијевић је истако да све градске комуналне службе функционишу без проблема.

– Неке од тих служби, попут „Водовода”, „Зеленила”, „Чистоће”, градског превоза и других, преузеле су велики терет кризе јер су поред редовних послова морале да спроводе и нека ванредна задужења. То су послови дератизације, дезинфекције и посебног превоза здравствених радника, и та предузећа урадила су велики део посла. Радници осталих комуналних предузећа такође су имали свој део посла или су послати на испомоћ другима. Морам да захвалим и свима онима који су радили сваки дан, викендима и празницима, и урадили велики посао за Београд и све нас – казао је Никодијевић.

Нагласио је да су сви послови у надлежности Града рађени у договору са свим другим органима, како би сви задаци били што ефикасније реализовани.

– Великим системима понудили смо да директно уговарају превоз са ГСП-ом, што је велики број фирми искористио. Системом коридорских линија омогућили смо, поред превоза здравствених радника, и превоз оних који имају радни налог и који га користе. Када струка буде предложила, Влада Републике Србије ће донети потребне одлуке и у односу на ситуацију постепено ћемо уводити јавни градски превоз. Прво ће то бити међуградски, а након тога и градски превоз, који ће се, како се буде повећавао број корисника, увећавати у фазама, уз мере заштите које струка пропише. Поново ће препорука епидемиолога бити пресудна, јер они ће прописати услове за коришћење превоза, средстава за хигијену, растојање између путника, начин заштите возача и све друго што је потребно да јавни градски превоз буде што безбеднији – рекао је Никодијевић.