четвртак, 30. април 2020.

Никодијевић: Мере заштите и повећан број возила јавног превоза

Када 8. маја са коридорског будемо прешли на редован градски превоз, моћи ће да га користе само они грађани који имају радну обавезу и који се морају превести до свог радног места. Одлуке о томе како и у ком обиму ће се користити градски превоз доносимо заједно са струком, а пре свега Заводом за јавно здравље, који је надлежан да нам пропише мере које се морају поштовати како би се могућност преношења вируса смањила на минимум, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић за ТВ Прва.

– Датум када ће почети нормализација градског превоза је 8. мај, а до тада ће функционисати коридорске линије. Када буде пуштен градски превоз, неће сви моћи да га користе јер је циљ да се смањи оптерећење, односно гужве у возилима. С обзиром на то да почиње да ради већи део привреде и повећава се број људи који су радно ангажовани, у односу на то ћемо и повећавати капацитет градског превоза. Са коридорског прелазимо на редован градски превоз и користиће га они људи који имају радну обавезу. Почетна идеја јесте да они који су радно ангажовани могу да користе јавни превоз. У другој фази, када се отворе факултети, превоз ће моћи да користе студенти, а потом и ученици и лица старија од 65 година.

Он је додао да верује да ће грађани показати своју одговорност као и до сада и да ће се придржавати свих мера заштите, а грађанима Београда захвалио је на стрпљењу.

– Циљ је да у возилу не буду превелике гужве, да возач буде заштићен, да се улази на једна, а излази на друга врата, како би проток људи у аутобусу био бржи, али и да имамо једног човека који ће контролисати број људи и који би могао да сигнализира уколико постоји потреба да се нека линија појача. Наравно, грађани ће морати да носе маске, а аутобуси ће се пре сваког поласка дезинфиковати и предузећемо све оне неопходне кораке како бисмо могућност преношења заразе смањили на најмању могућу меру – рекао је председник градског парламента.

Прецизирао је да ће, како се епидемиолошка ситуација буде кретала, а на основу процене стручњака, у градски превоз кренути и студенти којима испитни рок започиње у јуну, потом ученици и на крају пензионери.

– Мислим да је све ово примерено ситуацији у којој се налазимо и да сви морамо да имамо разумевања. Овакве мере донете су и у другим светским градовима, смањује се капацитет јавног превоза у Лондону, Паризу и Милану. Све земље гледају како да редукују број људи који ће користити градски превоз и како да омогуће неопходан минимум функционисања града за оне којима је неопходно да користе градски превоз. С друге стране, ми нисмо завршили са борбом против епидемије, полако ублажавамо мере и зато морамо да будемо опрезни, а сада је кључна одговорност појединца – нагласио је Никодијевић.

Он је поручио да Град, као и до сада, прати и поштује све мере које пропише Републички кризни штаб, те да ће начин функционисања у Београду прилагодити забрани кретања која буде прописана за првомајске празнике.