субота, 2. мај 2020.

Отворена пасарела – Београдска тврђава спојена са кејом

Радови на пасарели која повезује Београдску тврђаву и Савски кеј су завршени, тако да се Београђани и Београђанке том рутом могу спустити до реке, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

– Ово је први пут да имамо физичку везу између Београдске тврђаве и Савског кеја, и ово је, на неки начин, прави силазак Београда на реку – навео је Весић за Танјуг.

У наставку пасареле, додао је, налази се реконструисани Савски кеј код Бетон хале, а сада предстоје радови на уређењу Савског кеја до Бранковог моста, одакле се даље наставља Сава променада у оквиру „Београда на води”.

– У наредних неколико месеци имаћемо потпуно уређен Савски кеј, реконструисан и направљен по свим светским стандардима од Београдске тврђаве па све до Моста „Газела” – рекао је Весић.

Простор са друге стране пасареле чини уређени парк са клупама и фонтаном у средини, која је, према речима заменика градоначелника, једна од 40 фонтана које је Град Београд најавио да ће изградити.

– Надам се да ће Београђани и Београђанке уживати у овој пасарели. Мислим да смо добили један прави објекат који повећава комфор нашег становништва. Наша тенденција јесте да се повећавају пешачке зоне и бициклистичке стазе, како би грађани што више пешачили и уживали у свом граду, а ово је још један допринос томе – истакао је Весић.

Главни урбаниста Марко Стојчић нагласио је да је дугогодишњи сан повезивања града и реке остварен отварањем пасареле, као и да је она пример ефикасне сарадње архитеката, урбанисте и вајара.

– Скулптура која је део комплекса пасареле дело је великих светских и домаћих уметника, Ричарда Дикона и Мрђана Бајића. Они су заслужни и за овако леп изглед пасареле – казао је Стојчић.

Он је објаснио да је пасарела комбинација челичне и армирано-бетонске конструкције, прилагођена особама с посебним потребама, има лифт и осветљена је, а повезана је и с гаражом на Бетон хали.

– Простор уз пасарелу је потпуно нов и Београђани га никада раније нису користили за рекреацију или за било шта друго. Осим тога, ова тачка се наставља на будући линијски парк у дужини од четири и по километра, чију изградњу почињемо у другој половини следеће године – прецизирао је Стојчић.

Он је додао да читав простор дуж обале Саве и Дунава чини укупно седам километара новог атрактивног простора, који осим естетике има важну функцију повезивања урбаног дела града са рекама.