недеља, 3. мај 2020.

Вантелесна оплодња о трошку Града, осам жена у другом стању

Поступак четвртог покушаја вантелесне оплодње о трошку Града Београда прошло је 70 парова од чега је, за сада, код осам жена потврђена трудноћа, међу којима је и једна близаначка, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је за Танјуг навео да ће преосталих 30 парова ући у процедуру када то буде могуће због ситуације са вирусом корона. Подсетио је да је Град Београд у почетку определио средства за 100 парова, али и најавио да ће још парова добити шансу за четврти покушај вантелесне оплодње.

– С обзиром на то да смо имали уштеде, још 25 парова, тачније сви који су на листи, а задовољавају услове, имаће шансу за још један покушај вантелесне оплодње – додао је Радојичић.

Навео је да је свестан колико је борба парова који иза себе имају три неуспела покушаја вантелесне оплодње тешка и емотивна.

– Осим љубави и посвећености, врло је важан и допринос друштва и надлежних институција. Због тога сам иницирао финансирање четвртог покушава ВТО, чиме Град Београд директно подржава парове и њихову борбу. У складу са популационом политиком Владе Србије, дајемо допринос томе да нас у будућности буде више – рекао је Радојичић.

Посебно задовољство, додао је, очекује пред крај ове године када ћемо као резултат овог пројекта имати новорођене Београђане, као и парове који су се након година покушавања коначно остварили као родитељи.

Предлог одлуке о финансирању трошкова четвртог покушаја биомедицински потпомогнутог оплођења одборници Скупштине Града Београда усвојили су 25. јула 2019. године.