среда, 13. мај 2020.

Весић: Предложићемо да Београд добије бициклистичке улице

Град Београд ће заједно са Владом Републике Србије радити на томе да се грађанима омогући алтернативни превоз, да се уведе појам бициклистичке улице, а разговара се и о својеврсним субвенцијама за куповину бицикала домаће производње, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је за ТВ Пинк истакао да је председницу Владе Србије Ану Брнабић упознао са неколико предлога Града Београда, како би се град још више прилагодио бициклистима.

– Имаћемо неколико предлога, између осталог да се промени Закон о безбедности саобраћаја и уведе појам бициклистичке улице. Већ смо припремили неколико улица за ту намену, па ће тако једна од њих бити и Улица кнегиње Зорке. Бициклисти ће имати предност у тим улицама и биће забрањено да буду претицани. Тражићемо, такође, да се у једносмерним улицама бициклистима омогући да возе двосмерно, што ће омогућити веће коришћење улице за бициклисте. Са Владом Србије разговарамо и о својеврсним субвенцијама за куповину бицикала, колико то буде могуће, и то само за куповину бицикала домаће производње – рекао је Весић. 

Он је прецизирао да постоји неколико јаких, домаћих произвођача, те да ће се на тај начин помоћи домаћој индустрији и уједно подићи домаћи БДП. Истовремено, то би помогло и да се више грађана определи за вожњу бицикала. 

Такође, подсетио је Весић, два пута је у Београду био расписан тендер за бицикле, дефинисано је 150 станица са пет до 10 бицикала, али се, нажалост, нико није јавио. 

– Београд још нема маркетиншку атрактивност коју имају неки други велики градови, како би неко и уложио у то – навео је Весић.

Заменик градоначелника је додао и да је било речи и о томе шта треба да се промени у тендеру, који ће опет бити објављен ове године, како би главни град коначно добио систем јавних бицикала.

– Град је одавно већ опредељен ка томе да се бициклистички саобраћај развија. Имамо добру сарадњу са удружењима бициклиста и снажну подршку премијерке. Зато сам сасвим сигуран да ћемо доћи до добрих решења и омогућити да се бицикли више користе – нагласио је Весић. 

Он је подсетио да у овом тренутку у Београду има око 103 километра бициклистичких стаза, а да се тренутно ради 7,7 километара стаза.  

– То су стазе од Савског трга према Немањиној, као и према Београду на води, ради се кроз Вишњичку, Теодора Драјзера, Миријевски булевар, Булевар Михајла Пупина. У нашим урбанистичким плановима, које смо донели пре неколико година, планирано је око 450 километара бициклистичких стаза, од чега 110 километара треба да буде завршено у наредне две и по године. Прошле недеље сам имао састанке са удружењима бициклиста, а после тога и са премијерком Аном Брнабић, која веома искрено и од срца подржава све овакве иницијативе и она ће се састати са њима како бисмо побољшали услове за бициклисте – истакао је заменик градоначелника.

Весић је подсетио и на то да у појединим гаражама, попут оних на Ади Циганлији, „25. мају”, „Обилићевом венцу”, грађани који паркирају могу бесплатно да користе бицикле.