среда, 20. мај 2020.

Никодијевић: Пријављивање за упис у вртиће протекло одлично

Председник Скупштине града Никола Никодијевић оценио је да је електронско пријављивање за упис у вртиће протекло одлично. Пријављивање је трајало месец и по дана, прецизирао је Никодијевић, наводећи да су се родитељи добро снашли и у овој новонасталој ситуацији.

– Пријављивање је завршено 15. маја и пристигло је око 20.300 захтева. У градским вртићима има 12.700 места, али подсетићу на то да се сваке године дода још око 20 одсто капацитета у оним вртићима где је одзив мањи. Истовремено, Град субвенционише боравак и у приватним вртићима. Дакле, омогућено је да све оне приоритетне категорије деце, попут оних којима оба родитеља раде, деца самохраних родитеља или она која долазе из социјално угрожених породица, буду уписане – рекао је Никодијевић.

Прелиминарне листе биће познате 8. јуна, додао је Никодијевић, након чега следи период за жалбе и потом коначне листе.

Никодијевић је подсетио да је до пре шест година у вртиће ишло нешто мање од 50.000 деце, док је данас њихов број достигао 80.000.

– Упоредо радимо два процеса, један је градња нових вртића и повећање капацитета, а с друге стране признали смо и приватне вртиће који су лиценцирани и имају дозволу за рад. Подједнако субвенционишемо боравак деце у градским и приватним вртићима, што нам омогућава да смањимо притисак и упишемо више деце. Ове године започели смо пројектовање и изградњу четири нова вртића, а у наредне четири године изградићемо укупно њих 17, чиме ћемо додатно повећати капацитете за пријем деце – казао је Никодијевић.

Председник Скупштине града најавио је да ће се седница градске скупштине одржати до краја овог месеца и да ће то бити прва седница од када је уведено, а потом и укинуто ванредно стање у земљи. Град је функционисао и у ванредним околностима, а сада се полако враћамо у нормалне токове, рекао је Никодијевић.

– Епидемија није завршена, али живот у граду полако се нормализује. Све је већи број привредних субјеката, градских служби и приватних фирми који раде, због чега је важно одржавање седнице јер се доносе одлуке битне за свакодневни живот. Постоје два рока, по једном се налаже да се седница одржи бар једном на свака три месеца, а по другом да све одлуке које су донете током ванредног стања морају да буду потврђене и на скупштини, у року од месец дана. Од тих одлука свакако је најважнија она везана за ребаланс буџета – истакао је Никодијевић за ТВ Хепи.

Осврнуо се и на организацију превоза у граду, наводећи да је управо то била највећа бојазан.

– Све линије функционишу, на дневном нивоу прати се фреквенција путника и у односу на то повећава се број возила на одређеним линијама. Тако је најновије то да је на шеснаест линија убачено 23 додатна возила. Ипак, апелујемо на људе да имају личну одговорност, да носе маске како у јавном превозу тако и у свим затвореним просторима, али и тамо где се налазе у већем броју – рекао је Никодијевић.