среда, 20. мај 2020.

Весић: Без заражених у Сигурној кући, на време предузете све мере


Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас кориснице Сигурне куће и уручио им заштитну опрему – маске, рукавице, дезинфекциона средства и дезобаријере, као и пакете хране.

Весић је том приликом истакао да је ванредно стање укинуто, али да су епидемиолошке мере и даље на снази.

– Управо зато Град Београд не брине само о својим институцијама већ и о институцијама које су у нашем систему, иако нисмо формални оснивачи, а једна од њих је Сигурна кућа. У току ванредног стања градски Секретаријат за социјалну заштиту бринуо је о Сигурној кући исто као и о свакој другој нашој институцији, те сада настављамо да бринемо о њима. Добили су маске и сва средства за дезинфекцију, а посебно желим да истакнем да је велика ствар за 35 деце, и исто толико жена које овде бораве, да нико од њих није био заражен вирусом корона – истакао је Весић.

Он је додао да то само говори да су на време, као и све друге институције, како београдске тако и оне којима је Град помагао, спровели мере које су биле важне за заштиту и корисника и запослених.

–  Када се тако ради онда нема проблема, а слично је и у прихватилиштима за децу и за стара лица, и на то сам веома поносан. Захвалан сам Секретаријату за социјалну заштиту који је урадио херојско дело и успео да заштити апсолутно све наше институције затвореног типа, како се у њима не би појавио вирус. Захваљујући њиховом раду и томе што је Београд био одговоран, а помагали смо и друге институције које нису наше, као што су приватни домови за старе, помоћ је стигла свакоме коме је била потребна, а то је политика Града. На тај начин смо обезбедили да из ове кризе изађемо са што мање жртава – истакао је Весић и додао да са Сигурном кућом Град има пуно планова, добиће нови вртић, помоћ ће бити настављена, а анимираће се и друштвено одговорне компаније да помажу.

Заменик градоначелника је нагласио да је постојање, опстанак и добро функционисање Сигурне куће обавеза свих нас и оно што је неопходно нашем друштву.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је захвалила оснивачу Сигурне куће Весни Станојевић и свим запосленима што су у време трајања ванредног стања, и након њега, успели да очувају здравље корисница.

– Ниједна од корисница Сигурне куће, као и запослених у истој, нису били заражени вирусом корона. На време су спровели све мере и то је велики подвиг који су успели да постигну како би заштитили све. Град Београд је за сваку сигурну кућу обезбедио заштитну опрему, бесконтактне топломере и дезобаријере. Завод за биоциде и медицинску екологију вршио је дезинфекцију, а обезбеђена су и дезинфекциона средства – рекла је Станисављевићева и додала да су ова средства обезбеђена и за све друге установе социјалне заштите које су у систему Града Београда.

Захвалила је и заменику градоначелника Београда Горану Весићу на свакодневној координацији и обезбеђивању свих средстава.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић захвалила је Граду Београду, Секретаријату за социјалну заштиту и Општини Раковица за пружену подршку и помоћ током ванредног стања.

– Имамо ситуацију да се жене сада враћају на послове на којима су радиле и пре ванредног стања, што нам доноси већи ризик. Потребно је да водимо више рачуна него раније, док смо сви били у затвореном простору. Апелујем да излазе само они који морају, те да се користе дезинфекциона средства, маске и рукавице које су нам омогућили Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту – рекла је Весна Станојевић.

Обиласку је присуствовао и председник општине Раковица Владан Коцић.