петак, 22. мај 2020.

Спомен-клупа Бранку Најхолду на Земунском кеју

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда усвојила је на данашњој седници иницијативу да се на Земунском кеју подигне спомен-клупа земунском хроничару Бранку Најхолду.

Председница Комисије Андреа Радуловић је рекла да Град Београд чува и негује културу сећања на личности које су својим неприкосновеним радом обележиле нашу престоницу и које су дале немерљив друштвени допринос развоју културе у Београду.

– Чланови Комисије усвојили су ову лепу иницијативу, како би се сачувало сећање на великог хроничара једног времена, а трудићемо се и у будућности да се праве личности сачувају од заборава – изјавила је Радуловићева.

У образложењу иницијативе се наводи да је Бранко Најхолд, хроничар Земуна, познат широј јавности како Земуна тако и Београда, те да свакако заслужује један такав споменик, као што је спомен-клупа на обали Дунава.

– Бранко Најхолд је за три и по деценије посвећености историји Земуна, али и другим истраживањима у култури, објавио више од 50 књига и приредио на десетине ауторских изложби, као и 21 смотру Међународног салона карикатуре – стоји у иницијативи Бојане Ивановић, супруге Бранка Најхолда.

Усвојену иницијативу подржала је и Општина Земун.