петак, 22. мај 2020.

Обележена храмовна слава Николајевске цркве у Земуну

Председник општине Земун Дејан Матић присуствоваo је данас светој архијерејској литургији поводом славе Николајевске цркве у Земуну, коју је служио патријарх српски Иринеј.

Догађају су присуствовали заменик председника општине Дамир Ковачевић, секретар Скупштине Марко Јанковић и многобројни верници, наводи се у саопштењу из те општине.

– У радости празника Преноса моштију светог оца Николаја, архиепископа Мирликијског Чудотворца, били су сабрани у најстаријој престоничкој цркви, која је подигнута 1745. године на месту старије дрвене богомоље, која се помиње још 1573. године – наводи се у саопштењу.

Николајевска црква у Земуну налази се у старом историјском језгру Земуна, испод средњовековне тврђаве Гардош. Грађена је у барокном стилу, као једнобродна грађевина са двоспратним звоником. Унутрашњост цркве краси богато изрезбарени иконостас, са иконама које је 1762. године насликао Димитрије Бачевић, један од најпознатијих српских сликара из друге половине 18. века. Црква има једну од најбогатијих ризница старих култних предмета, као и збирку икона из 18. и 19. века. У цркви се чува честица моштију Светог апостола Андрије Првозваног, подсећа се у саопштењу.