петак, 22. мај 2020.

Комунални радници добили нове електротротинете

Комунални радници ће од данас чистити улице уз помоћ нових, модерних електротротинета, који су опремљени средствима за чишћење, за прање пешачких зона. Такође, набављени су и додатни електроусисивачи, тако да ће комуналним радницима бити знатно олакшан рад, а за исто време ће моћи да очисте већу површину, саопштено је из ЈКП „Градска чистоћа”.

Директор „Чистоће” Марко Попадић је нагласио да ово предузеће константно ради на модернизацији механизације и опреме за рад, али и на побољшању услова рада својих запослених, чиме се побољшава квалитет и ефикасност услуга које ово предузеће пружа Београђанима.

– Комунални радници обављају тежак и одговоран посао и наши суграђани их на улицама главног града могу видети 24 сата дневно, али сада први пут и на специјалним електротротинетима. Чистећи тротоаре и пешачке зоне, ти вредни људи дневно прелазе пешке доста километара, а електротротинети неће им само олакшати посао већ их учинити и много бржим. При томе, тротинети су 100 одсто еколошки, јер их покреће електромотор и батерија која се пуни на струју. За сада смо обезбедили 12 тротинета, који ће верујем убрзо дати добре резултате, и тек тада ћемо одлучивати о евентуалном повећању њиховог броја – навео је Попадић.

Он је објаснио да су нови тротинети опремљени кантом за одлагање отпада, четком и метлом за чишћење, две врсте ђубровника, кутијом за одлагање личних ствари, али и мини-танком са водом и прскалицом, како би могли да оперу чак и мањи део јавне површине.

– Једним пуњењем батерије, електротротинети могу да пређу око 30 километара, а претежно ћемо их користити на пешачким зонама. Осим тога, радници су добили и посебне униформе, тако да ће бити и много репрезентативнији. Већ неко време улице у централним општинама се чисте и савременим електроусисивачима, а с обзиром на то да с њима имамо јако добро искуство, јер се већ десет електроусисивача користи свакодневно, набавили смо још 11 нових. Они при раду такође не загађују животну средину и током чишћења не подижу прашину већ је усисавају, а могу да сакупе и крупнији отпад. Њима управља комунални радник и веома су лаки за употребу – навео је директор „Градске чистоће”.

Подсетио је да је ово јавно комунално предузеће у претходних годину дана обновило и модернизовало возни парк и најавио да ће се тим темпом наставити на јачању, унапређењу и обезбеђењу квалитетније комуналне услуге суграђанима, али и средстава за рад запосленима.