среда, 27. мај 2020.

Решавање проблема житеља Кијева у Раковици

Представници Градске управе Града Београда, Републике Србије и Општине Раковица разговарали су јуче са грађанима Кијева и том приликом најавили пројекте који ће се реализовати у овом насељу, а саслушали су и предлоге везане уз оно шта би требало урадити. Са грађанима су разговарали секретар за привреду Милинко Величковић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић и председник општине Раковица Владан Коцић са сарадницима, као и члан Градског већа Филип Марјановић.

Грађани су на збору указали на проблем безбедности пешака који прелазе Кружни пут. Имајући на уму да је реч о фреквентној саобраћајници која повезује стару обилазницу око Београда са Ибарском магистралом, грађани су тражили да се поново обележи пешачки прелаз који је избледео, како би се олакшао прелаз пешака, наведено је у саопштењу из ове општине.

На састанку је представљен пројекат регулације Кијевског потока, који је претходних година плавио и правио велике проблеме. Градски секретар за привреду Милинко Величковић навео је како је планирано да се у дужини од 260 метара Кијевски поток зацеви, чиме ће се спречити његово даље изливање. Представници ЈКП БВК упознали су окупљене са корацима које је потребно предузети како би се укинули блок-водомери и како би грађани плаћали воду онолико колико су потрошили, те се на тај начин ослободили плаћања такозваног „растура воде” од јануара 2002. године до данас.

Грађанима је предочена одлука Града Београда у којој је објашњен поступак укидања блок-водомера. Наиме, према тој одлуци, грађани би финансирали изградњу нове водоводне мреже у замену за отпис дугова који далеко превазилазе трошкове градње, док би Општина Раковица финансирала израду техничког решења. Након тога, одржавање водоводне мреже прешло би у руке „Београдског водовода и канализације”, а свако домаћинство би плаћало само онолико воде колико заиста потроши.

Са грађанима се, такође, разговарало и о плановима за изградњу канализације у насељу и новог паркића, као и о решавању проблема легализације објеката. Напоменуто је да је од ове године легализација објеката до 400 квадратних метара у надлежности општина, као и да је у зграду Општине пресељен катастар, чиме је олакшан процес озакоњења.

Грађани су позвани да пријаве примедбе на План детаљне регулације за део насеља Кијево. Искористили су и прилику да републичке, градске и општинске функционере упознају са другим проблемима у насељу, истакнуто је у саопштењу.