среда, 27. мај 2020.

Радојичић: Почетак изградње „Тиршове 2” крајем ове или почетком наредне године

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је вечерас, гостујући у Београдској хроници на Радиотелевизији Србије, да би изградња „Тиршове 2” могла да почне крајем ове, или почетком следеће године. и истакао да ће по окончању радова Београд добити модерну болницу за лечење најмлађих пацијанета. 

Радојичић је подсетио да је крајем 2013. године, када је постао директор УДК „Тиршова”, ова болница имала свега неколико респиратора, али и потврдио да се од тада много тога променило. 

– Сада имамо значајно већи број респиратора, опрема је савременија, просторије уређене, као и амбуланте. Болница је значајно боља, али не обезбеђује довољно простора за лечење све деце којима је хоспитализација неопходна. Током епидемије сам бринуо јер се више причало од другим пацијентима, а мање о деци, али је то донекле и природно спрам читаве ситуације. Пројекат изградње „Тиршове 2” напредује спорије од мојих личних очекивања, а у овом тренутку завршена је студија изводљивости, док урбанистички пројекат „чека” одобрење планске комисије. У наредном периоду расписаћемо тендер за уређење простора на којем ће бити изграђена болница, као и рушење постојећих објекака на том простору. Ту је и тендер за пројектну документацију, као и грађевинска дозвола. Очекујем да ће крајем ове, или почетком следеће године, почети радови на изградњи „Тиршове 2”, након чега ћемо имати модерну болницу на око 30.000 квадратних метара – рекао је Радојичић. 

Градоначелник је изразио уверење да су се Београђани током епидемије вируса корона понашали одговорно и рекао да је то један од главних разлога због којих можемо да кажемо да смо се као друштво добро борили против вируса. 

– Чињеница је да двомесечна борба против вируса корона није била ни мало лака, али се велика већина грађана понашала веома одговорно и дала свој допринос у овој борби. Такође, дошао је период када је било нормално и логично да дође до попуштања мера, јер епидемија слаби. Након што прође недељу до две дана, људи из Кризног штаба моћи ће да анализирају стање и тада ће се дефинитивно знати да ли је до попуштања мера дошло у прави час. То је тактика која је до сада давала добре резултате и нема разлога да буде мењана. Наравно, веома је важно да се људи и даље придржавају препорука епидемиолога и не излажу се превеликом ризику. У сваком случају, није време за потпуно опуштање – поручио је Радојичић. 

Према његовим речима, градски превоз је један од најизазовнијих аспеката функционисања града у време епидемија. 

– Разговарао сам недавно са амбасадором једне велике западноевропске државе, који ми је потврдио да у престоници земље из које долази постоје исти проблеми када је функционисање метроа у питању. У питању су много богатије земље од нас, али то практично ништа не мења у овим случајевима. Наставићемо да инсистирамо на поштовању свих мера које су одредили стручњаци, а тичу се понашања у возилима јавног градског превоза. Срећом, ситуација је генерално добра, вирулентност вируса опада и бројке говоре да је епидемија под контролом. Проценат броја заражених у односу на број становника је један од статистичких података који су често „вађени” за велике градове. Београд се на тој листи налази на добром месту, што је још један доказ да се број заражених смањује, а пандемија улази у мирнију фазу. Вероватноћу да се неко зарази у превозу или на други начин тешко је одредити – додао је Радојичић. 

Градоначелник Београда је пред сутрашње обележавање градске славе – Спасовдана, рекао да је у питању један од најважнијих датума за наш град, који је установљен као слава града још почетком 15. века, када је Београд 1403. године деспот Стефан Лазаревић прогласио за престоницу Србије. 

– Прошле године сам имао ту част да будем домаћин славе, а ове године сам ту част дао урбанисти Марку Стојчићу и током претходних дана могао сам да се уверим да веома посвећено обавља последње припреме за прославу градске славе. У договору са СПЦ договорено је да се не организује литија, већ да литургији у Вазнесењској цркви присуствује оптималан број људи. Наша жеља је да, колико смо у могућности у овим условима, прославимо Спасовдан како доликује. Видећемо колико ће људи доћи и у складу са тим ћемо се трудити да испоштујемо све протоколе – рекао је Радојичић. 

Говорећи о економским последицама епидемије вируса корона, Радојичић је рекао да епидемија није поштедела никога у економском смислу и додао да не постоји институција која није финансијски оштећена у претходном периоду. 

– Град Београд није изузет од тога и ми смо, као руководство које се домаћински понаша, разговарали са консултантима о свим могућим сценаријима који могу да уследе. Припремили смо ребаланс којим ћемо буџет града умањити за око 25 одсто, што је нешто мање од 20 милијарди динара умањења. Суштина је да у овом тренутку направимо пресек, „сачекамо” резултате кризе, а потом у августу направимо нови ребаланс којим ћемо покушати да се вратимо на стари пут трасиран у циљу равномерног и правилног развоја свих делова града – нагласио је Радојичић. 

Он је додао да заштита животне средине и „кретање” Београда у правцу „зеленог града” остаје један од његових приоритета. 

– Коликоје за мене лично и приватно важно да се реализује пројекат изградње „Тиршове 2”, толико ми је као градоначелнику битно да се Београд креће у правцу зеленог и здравијег града. То ми даје енергију да наставим борбу и уколико мене питате даћу све од себе да се пројекти из ове области развијају на прави начин. Надам се да у року од десетак или мало више година, можемо од Београда да направимо једну потпуно другачију средину у еколошком смислу – рекао је Радојичић. 

Говорећи о ситуацији у туризму, Радојичић је истакао да ће, уколико ситуација са доласком странаца буде компликована у месецима који долазе, у потпуности подржати идеју привлачења домаћих туриста у Београд. 

– Грађани Србије би требало да дођу у Београд, да виде на који се начин престоница развија и гради. Београд је модел по којем се развија Србија и на тај начин сви заједно идемо у правцу циља, а то је бољи квалитет живота за све грађане наше земље. Желимо да млади остају у Београду и Србији и да будемо још поноснији на резултате које остварујемо – закључио је Радојичић.