четвртак, 28. мај 2020.

Весић: Обележавање Спасовдана ове године без литије

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да ће ове године градска слава Спасовдан бити обележена на другачији начин, то јест да неће бити литије, која је њен заштитни знак. Подсетио је на то да се литија одржава од 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд за престоницу и када је Спасовдан и узет за градску славу.

– Током свих ових векова слава се мање-више обележавала. У време комунизма није је било, па је после 46 година обновљена. Патријарх Павле је 1993. поново повео литију у главном граду и отада је с поносом обележавамо. Данас је слава свих Београђанки и Београђана – навео је Весић и честитао свима славу.

Весић је истакао да има симболике у томе што Београд слави баш Спасовдан.

– То је један од највећих хришћанских празника. Спасовдан се обележава 40 дана после Васкрса и као што је Исус Христ победио смрт васкрсењем, тако се на Спасовдан указао својим ученицима и рекао им да проповедају јеванђеље по свету. Природно је да град, који је толико пута рушен, пет пута само у прошлом веку, слави Спасовдан као своју славу – рекао је Весић за ТВ Прва.

Ове године литургија у Вазнесењској цркви почела је у 9 часова, након чега ће се по традицији у Скупштини града пресећи славски колач и обележити слава.

– Поштујемо правила везана за социјално дистанцирање, а као што је познато, забрањено је и окупљање већег броја људи. Због тога смо заједно са Српском православном црквом договорили да ове године не буде литије. Свима нам је жао због тога јер су слике са литије сваке године све лепше, будући да имамо коњанике, црквене барјаке, заставе Града Београда, уз присуство припадника Војске и Полиције. Ипак, наш град ће још дуго да живи и очекује нас још много литија, прослава Спасовдана и осталих важних датума за град – истакао је Весић.