петак, 29. мај 2020.

Весић: Доносили смо исправне одлуке, грађани највећи победници у борби против вируса

Град Београд је за време ванредног стања спроводио предложене мере и у оквиру својих надлежности спроводио све одлуке Владе, а највећи победници битке протов вируса корона су грађани који су издржали и испоштовали све мeре, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић поводом Извештаја о раду Града Београда за време ванредног стања.

– Желим да захвалим грађанкама и грађанима Београда, јер су они победници битке против вируса корона. Победу није донела ни власт, ни државни органи, већ грађани. Једноставно смо радили свој посао, лекари су хероји ове приче и међу њима ће такође бити добитника награде „Херој Београда”. Грађани су издржали и испоштовали све мере, а то није било лако. Пензионери су практично неколико месеци били у потпуној изолацији у својим домовима, али смо на тај начин сигурно спасили пуно живота. Србија је земља са изузетно ниским процентом старијих од 65 година међу зараженима. Надам се да ћемо после епидемије имати више разумевања за лекаре. Када из ове перспективе сагледамо ситуацију, видимо да су нам лекари били све што смо имали у борби са вирусом. Ова криза ће нам сасвим извесно променити навике, што се може закључити и када погледамо услове у којима се одржава ова седница. Срећан сам јер се Београд, али и Србија, показао као одговорно и зрело друштво – рекао је Весић.

Образлажући Предлог закључка о усвајању Извештаја о активностима Града Београда за време ванредног стања услед борбе протв вируса корона, навео је да је Град Београд први у Србији увео помоћ за приватне домове за стара лица, што није било у надлежности Града.

– Обишли смо све приватне домове, дали им маске и заштитну опрему, као и дезинфекциона средства. Такође, повезали смо их са општинским кризним штабовима и помогли Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да их све држи под контролом, те се тако у нашој престоници нису десили драстични проблеми. Наравно, није то само због нашег деловања, али смо помагали и радили и оно што није у нашој надлежности – рекао је он и додао да су два београдска прихватилишта за децу и стара лица била у целодневном карантину од 15 дана, те да тамо ниједан корисник није био заражен.

Како је рекао, другу важну ствар Београд је учинио регулисањем градског превоза, односно увођењем ванредних линијских превоза.

– Ванредни линијски превоз је коштао скоро 900 милиона динара и финансирао га је Град Београд, чиме је урађен посао за целу државу, јер је у Београду већина болница. Нисмо радили ванредни линијски превоз само за домове здравља на територији града већ и за најважније „ковид болнице”. Ванредни превоз, који је финансирао Град, био је намењен како здравственим радницима тако и свим осталим запосленима, јер трудили смо се да одржимо рад у свим фабрикама где је то било могуће. Био је то заиста добар посао у коме смо обезбедили да болнице раде. Поделили смо и 182.000 пакета, од чега 173 хиљаде пензионерима са примањима испод 30.000 динара. Желим овом приликом и да захвалим свим донаторима који су обезбедили 95 одсто садржаја тих пакета, као и волонтерима који су их паковали у „Штарк арени”. Основали смо 17 кол-центара, примили преко 85.000 позива и више од 53.000 пута изашли на терен. У будућности ће ти центри морати да наставе са својом делатношћу јер ће, и када епидемија прође, старијима бити потребна помоћ – казао је Весић.

Он је подсетио да се из епидемије изашло са идејом да Град Београд има властити магацин.

– Градски завод за јавно здравље ће прописати шта све треба да имамо од потребне робе, јер ће криза бити и у будућности. Као град треба да имамо свој магацин, не само са маскама и рукавицама већ и са креветима, опремом за привремене болнице и другим средствима – закључио је заменик градоначелника Београда.