уторак, 2. јун 2020.

Весић: Грађани ће све рачуне плаћати путем електронског сандучета

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у ЈКП „Инфостан технологије” презентацији портала за електронску доставу и плаћање рачуна – е.Сандуче, и том приликом нагласио да ће грађани овим путем моћи безбедно да плаћају све своје рачуне.

Према његовим речима, током ванредног стања измениле су се навике људи, а једна од њих је свакако начин плаћања. Сада је све више доминантно онлајн плаћање, људи избегавају да долазе пред шалтере јер је овај начин безбеднији.

– Управо зато је наше јавно предузеће „Инфостан технологије”, које се бави развојем технологије, осмислило електронско сандуче у које можете да добијете све рачуне, првенствено њихове, али и других јавних предузећа, како градских тако и републичких. До сада је постојала могућност провере стања, што је користило око 90 хиљада корисника који су у сваком тренутку могли да приступе сајту и провере да ли су плаћени рачуни и колика су дуговања. Сада ће имати могућност да Виза или Дина картицом директно плате рачуне Инфостана, а у будућности ће корисници моћи да плате и друге рачуне, као што су услуга вртића, порез на имовину и др. Ндам се да ће и друга предузећа, као што је Електродистрибуција, хтети да раде на овај начин и да грађани путем електронског сандучета плате све рачуне – истакао је Весић.

Он је прецизирао да овим путем грађани у сваком тренутку могу да добију и подсећање када треба да плате неки рачун, а што је веома корисно.

– Данас је Град Београд урадио једну веома модерну и корисну ствар и очекујемо да ће око 100.000 грађана користити електронско сандуче. У наредном периоду ћемо разговарати и са другим предузећима, како би се ово електронско сандуче користило и за друге потребе. Ова апликација ће у наредном периоду бити доступна и за мобилне телефоне, а сва плаћања су без икакве провизије – истакао је заменик градоначелника и додао да је Београд, као водећа локална самоуправа, увек испред свих и да да се уклапа у политику Владе Републике Србије када је реч о Е-управи.

Како је подсетио, Град Београд први пут ове године све пријаве за упис у вртиће обавио је електронским путем и грађани се навикавају на електронски начин комуникације, што растерећује шалтере, смањује губљење времена, као и број особа на једном месту, што је у складу са епидемиолошким правилима.

– Зато позивам и све друге државне институције да користе електронско сандуче које је осмислио Град Београд – истакао је Весић.

Директор ЈП „Инфостан технологије” Страхиња Даниловић је истакао да је ово предузеће, као водећа градска информациона кућа, развио најсавременију технологију за доставу и плаћање рачуна у виду Е-сандучета.

– Наши корисници ће у наредном периоду добијати рачуне у електронској форми и моћи ће да их плате једним кликом путем Виза и Дина картица. У нардној фази ће рачуни моћи да се плате повезивањем директно на текући рачун. Такође, ускоро ће се сви рачуни у Београду моћи да се плате путем електронског сандучета – навео је Даниловић.

Он је најавио и да ће апликација за смарт-уређаје бити доступна у току наредног месеца, те ће она пружити додатне могућности и функционалности корисницима.

– У наредном периоду, у складу са трендом дигитализације у нашој држави, покушаћемо да развијемо ову и друге апликације у складу са жељама и потребама корисника – поручио је Даниловић.