среда, 3. јун 2020.

Дневни боравци почели са радом уз поштовање свих превентивних мера

Од првог јуна поново су почели са радом дневни боравци за децу са сметњама у развоју, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући на Студију Б.

Она је истакла да је до такве одлуке дошло на основу мишљења и упутстава епидемиолога, који су истовремено прописали и потребне мере заштите од вируса COVID-19.

– Обратили смо се Градском заводу за јавно здравље и они су нам дали одређене препоруке како би дневни боравци могли да почну са радом. Претворили смо их у одређени план мера и од 1. јуна дневни боравци почели су са радом, а повратак у њих одвијаће се фазно. У првој фази повратак је дозвољен онима чији су родитељи запослени, како би гужве у дневним боравцима биле што мање – рекла је Станисављевићева, подсетивши да Београд има 642 корисника у дневним боравцима, а да је током прва два дана у њих кренуло око 70 корисника.

Секретарка за социјалну заштиту подсетила је да се од самог почетка кризе и ванредног стања поштовало мишљење струке и да ће тако бити и у наредном периоду.

– Мере у дневним боравцима и свим другим градским институцијама социјалне заштите и даље су на веома високом нивоу, јер епидемија још увек траје. Потом, треба имати на уму да су наши корисници због свог здравственог стања и хроничних стања посебно угрожени. Зато смо посебно опрезни и пре уласка у дневни боравак. При уласку у возило корисницима се мери температура, потом и у самом боравку, док при томе сви запослени имају потребну заштитну опрему, а просторије се редовно дезинфикују и проветравају – подсетила је Наташа Станисављевић, нагласивши да је основни приоритет у садашњој ситуацији борба за здравље корисника и запослених у систему социјалне заштите.

Као посебно значајну чињеницу истакла је да у систему градске социјалне заштите није било ниједног оболелог корисника.

– У просеку смо у Прихватилишту за одасла и стара лица имали око стотину корисника и још 30 деце у Прихватилишту за децу Београда. То је управо резултат добре примене мера и одговорног понашања свих запослених. Подсетићу да су директори тих институција и запослени били у превентивној изолацији два пута по 15 дана, заједно са својим корисницима, те зато на самом врхунцу епидемије нисмо имали заражених у нашим прихватилиштима. Та велика пожртвованост нема цену, али Скупштина града одлучила је да усвоји наш предлог за новчану награду запосленима, као и да на предлог Секретаријата за образовање и дечју заштиту буду награђени и запослени у вртићима који су током трајања ванредног стања били распоређени у здравствене институције. Уз наше велико хвала, то ће бити и награда за људе који су били спремни да буду са децом, старима, бескућницима и свима другима којима је била потребна посебна заштита у време пандемије – казала је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила и да новчана давања, које за породиље даје Град Београд, не касне, те да се исплаћују сваког 25. дана у месецу, како у време ванредног стања тако и након истог.

– Од почетка године Секретаријат за социјалну заштиту исплатио је 149 милиона динара, а паралелно са тим примамо захтеве за исплату давања за време породиљског, за негу деце, родитељски додатак, дечји додатак и новчана давања породиљама града Београда. Породиље све своје потребе завршавају у нашем секретаријату и преко портала еБеба, који је уведен пре две године и који омогућава да се директно у породилишту попуњава захтев, како породиље не би морале да иду од шалтера до шалтера – објаснила је секретарка.

Она је навела да је за време ванредног стања Секретаријат за социјалну заштиту примио 7109 захтева и урадио 7811 решење, те да нема закашњења и да се све одвија у законским роковима.

– Добро функционисање система социјалне заштите говори да смо показали одговорност и да су грађани сигурни, поготово у време ванредног стања. Град Београд је у време врхунца борбе против вируса корона функционисао и ништа није стало. Ниједно право и новчано давање није било ни угрожено ни стопирано – поручила је Станисављевићева.

Говорећи о организацији система социјалне заштите у граду, Станисављевићева је истакла да је поносна на то да су у време ванредног стања успели да се организују кол-центри у свим београдским општинама.

– Тада смо примили преко 80.000 позива, а волонтери су више од 40.000 пута изашли на терен. То је показатељ снаге једног града који је помогао суграђанима. Поделили смо пакете помоћи, како пензионерима чија су примања мања од 30.000 динара, тако и особама са инвалидитетом, интерно расељеним лицима и свим угроженим грађанима – рекла је она.

Према њеним речима, након ванредног стања Секретаријат за социјалну заштиту наставља да свакодневно прати шта се дешава у установама социјалне заштите.

– Док још увек траје пандемија, на снази су мере опреза у свим нашим установама. У току су реновирања клубова за пензионере, који ће бити отворени када стручна лица то процене и одобре – закључила је Станисављевићева.