среда, 3. јун 2020.

Позоришне представе на Ташмајдану од 25. јуна до 20. јула

На мултифункционалној отвореној сцени на Ташмајдану, од 25. јуна до 20. јула гледаоци ће моћи да уживају у позоришним представама под отвореним небом у оквиру пројекта „Београдске летње сцене”, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић на конференцији за новинаре у Старом двору.

Весић је подсетио да позоришта не раде од 11. марта, а до почетка ове манифестације на Ташмајдану, како је рекао, то ће бити три и по месеца од како ове културне установе у Београду не приказују представе. То се, изузевши ратна времена, није догодило од 1941. године.

– Било је време да нађемо начин да позоришта почну да раде, а да се притом испоштују сва правила, као што је дистанца између људи. Зато је Град Београд донео одлуку да свим нашим позориштима поклони бесплатну позоришну сцену и покрије све трошкове. Сав приход од продаје карата биће намењен позориштима, односно уметницима – објаснио је Весић.

Он је истакао да ће за тих 26 дана, колико ће трајати пројекат, на великој и малој сцени за одрасле и децу, грађани моћи да уживају у представама које воле.

– Не учествују само позоришта чији је оснивач Скупштина Града Београда, већ и Народно позориште, Српско народно позориште из Новог Сада, Народно позориште из Приштине и Вршца, као и независне позоришне сцене. Тачније, на Ташмајдану неће бити само београдска, већ српска сцена, мада нисмо могли да угостимо сва позоришта. Можда ће се показати да ће одзив публике бити добар, те се укаже потреба да и убудуће организујемо нову летњу манифестацију – навео је Весић и захвалио учесницима, пожелевши добродошлицу свим посетиоцима ове јединствене позоришне сцене.

Он је, како каже, сигуран да ће бити доста публике, да су се многи ужелели позоришта.

– Пројекат ће, макар делимично, надокандити оно што се није догодило у ова протекла три и по месеца. Надам се да ћемо овом летњом сценом ући у нормализацију јесење сезоне рада позоришта и ићи у сусрет новим премијерама – рекао је заменик градоначелника.

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић истакла је да је поносна на то што Град Београд на иницијативу градских позоришта може да најави пројекат од великог значаја за културни развој престонице.

– „Београдска летња сцена” представљаће право уметничко јединство београдских позоришта, Српског народног позоришта из Новог Сада, Народног позоришта из Београда, Народног позоришта из Приштине и из Вршца, као и позоришних кућа из других градова у Србији. Сцена ће бити јединствена по упутствима Кризног штаба Града Београда, уз социјалну дистанцу и потпуну безбедност по здравље како извођача и уметника, тако и публике. Под отвореним небом у самом срцу Београда, од 25. јуна до 20. јула са више од 40 извођења, позоришта ће представити оно најбоље што имају. Ово лето у Београду биће право културно лето, а „Београдска летња сцена” извешће уметност напоље и показати да доживљај између публике и уметника не мора да буде у четири зида. Стадион на Ташмајдану биће место великих дешавања, а београдска позоришна сцена представиће јединствену позоришну магију – истакла је Андреа Радуловић и позвала Београђане и госте престонице да уживају у позоришним представама под отвореним небом.

Секретар за културу Иван Карл рекао је да у време вируса корона култура у Београду није нестала, само је променила облик и место, а сада се полако враћа на своје право место. Ово што радимо на Ташмајдану, додао је, можда је кулминација свих напора Града Београда и читавог тима људи који се баве културом у граду.

– Верујем да ће отворено позориште на Ташмајдану постати лепа традиција и да је ово почетак нечега доброг. Верујем да ће ове године све добро проћи и да ћемо имати још једну манифестацију која ће обогатити културни живот Београда и Србије – казао је Карл.

Према његовим речима, на иницијативу заменика градоначелника Горана Весића, улаз ће бити бесплатан за све здравствене раднике, што је, како је додао, још један начин да им захвалимо на свему што су урадили за нас. Улазнице за грађане већ су у продаји.

Он је подсетио да је Град Београд много тога урадио за културу у последње време, истичући помоћ свим самосталним уметницима са територије града Београда.

Директорка Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић захвалила је Граду Београду што је пронашао начин да се издвоје средства за хонорарне сараднике и глумце, као и сараднике који нису запослени.

– Сви смо се одазвали програму „Лето у Београду” и наш задатак као управника је да ширимо публику, а ово је прилика да осим наших верних посетилаца дођу и неки који још нису купили карте и уживају у позоришту – рекла је Тамара Вучковић.

Директор „Атељеа 212” Новица Антић је подсетио да је епидемија вируса корона зауставила позориште у веома незгодном тренутку, односно у периоду када су позоришта најактивнија, крајем зиме и почетком пролећа. Према његовим речима, то је период са највише премијера и публике. Изразио је притом наду да ће овај пројекат успети и да ће публика, као и глумци, бити задовољни.

Директор Позоришта на Теразијама Александар Ђаја је истакао да је установа на чијем је челу са задовољством прихватила иницијативу Скупштине града и Секретаријата за културу да „Београдска летња сцена” буде организована на Ташмајдану. Изразио је наду да ће ова манифестација постати традиционална јер је, како је рекао, више него потребна Београду.

Директор Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић рекао је да је пауза била неприродна, те да је оставила траг на нашим институцијама културе.

– Посебно се радујемо овој изванредној идеји која ће, надам се, у будућности бити важан пројекат. Знамо да позориште не може функционисати без глумаца и публике. Глумце смо вратили, а сада нека се потруди и публика – рекао је Радивојевић и додао да БДП након Ташмајдана наставља сезону са својој летњој сцени.

Конференцији за новинаре присуствовао је и Светислав Гонцић, директор Театра „Вук”, који такође учествује у пројекту „Београдске летње сцене”.