среда, 3. јун 2020.

Општина Земун помаже расељеним и избеглим лицима

Уговоре за доделу грађевинске помоћи за избегла лица данас је у Општини Земун потписало шест корисника који живе на територији ове општине.

Заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић корисницима је уручио уговоре и нагласио да је Општина у претходном периоду показала висок степен одговорности у решавању проблема како избеглих, тако и расељених породица, које су свој нови дом нашле управо у Земуну.

– Сваки пројекат који смо реализовали са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, са донаторима или самостално, имао је за циљ трајно решавање стамбеног питања, економско оснаживање, те да на потпун начин помогнемо процес интеграције, како би наши суграђани заиста остварили сва своја права – рекао је Ковачевић и подсетио да је Општина уз подршку Владе Републике Србије изнела преко 20 пројеката и да ће наставити са активном подршком избеглим и расељеним породицама.

У завршној фази су још три пројекта која се односе на поделу грађевинског материјала избеглим и интерно расељеним лицима за 40 породица, док ће 10 породица бити обухваћено доделом средстава за доходовне активности, што доприноси економском оснаживању избеглица које имају мала предузећа или се баве кућном радиношћу.

Комисија за избор корисника средстава намењених стварању и побољшавању услова становања избеглица кроз набавку грађевинског материјала Општине Земун, определила је бесповратну помоћ за три породице у Батајници и за по једну у насељима Угриновци, Бусије и Алтина. Бесповратна помоћ у виду грађевинског материјала, али и санитарија и других кућних потрепштина, омогућава да објекти буду усељиви, адаптирани и опремљени за становање.

Новчана вредност помоћи је у укупном износу близу три милиона динара, односно око 500 хиљада динара по кориснику.

Земун је примио највећи број избеглих и интерно расељених лица, у односу на број становника, која су формирала домаћинства у насељима Алтина, Грмовац, Бусије, Плави хоризонт и Батајница.