уторак, 16. јун 2020.

Горан Весић: Почела изградња постројења за прераду отпадних вода у Међулужју

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на изградњи постројења за прераду отпадних вода у младеновачком селу Међулужје. Заједно са замеником градоначелника, радове на овом важном пројекту обишли су и Владан Глишић, председник општине Младеновац, као и представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Весић је подсетио да је ово село једно од највећих на територији Младеновца, са око три хиљаде становника, а број људи се из године у годину увећава. Броји око хиљаду и по кућа и с годинама се развија, додао је Весић.

– Као и многа села на територији Београда и ово има основне инфраструктурне проблеме, а највећи проблем је недостатак канализације. Од 1985. године прича се да овде треба да се изгради канализација. Данас смо почели радове на изградњи постројења за прераду отпадних вода, које ће опслуживати ово село, а очекује се да буде завршено до краја године. Све отпадне воде прерађиваће се механички и биолошки, и у чистом облику биће испуштане у реку Јабланицу, како и иначе закон налаже – истакао је Весић.

Вредност овог постројења је безмало осамдесет милиона динара, прецизирао је Весић.

– Почетком јула објавићемо тендер за пројектовање и извођење секундарне канализације, јер без ње постројење нема потпуну функцију. У првој фази постројење ће моћи да прихвати хиљаду кућа, односно реципијената, а у другој још хиљаду, тако да ћемо имати довољно капацитета да покријемо читаво село – навео је Весић.

Заменик градоначелника је нагласио да је процена таква да уколико у септембру или октобру добијемо компанију која ће пројектовати и изводити секундарну канализацију, то значи да би средином следеће године она могла да почне да се гради. Весић је указао на значај престанка постојања септичких јама које загађују животну средину, те да ће по увођењу канализације становници овог дела Младеновца почети да живе у нормалнијим условима.

Он је поручио да ће Град Београд наставити да решава инфраструктурне проблеме и у осталим селима јер је буџет Града све већи и има новца за то, те да ће дата обећања бити и испуњена.

Председник општине Младеновац Владан Глишић рекао је да je изградњом канализационе мреже почело решавање једног великог проблема мештана месне заједнице Међулужје.

– Младеновац ће се бавити и водоснабдевањем, тако да ћемо коначно решити животне проблеме грађана Међулужја. Када је реч о водоснабдевању, до сада смо завршили велики пројекат анализе целокупног водоводног система у општини Младеновац са изградњом мониторинг центра и контролним станицама, који смо предали Канцеларији за јавна улагања на сагласност – појаснио је Глишић.

Захвалио је Граду Београду и заменику градоначелника Горану Весићу на великој подршци коју даје грађанима Младеновца.