среда, 17. јун 2020.

Откривена спомен-клупа земунском хроничару Бранку Најхолду

Помоћник градоначелника Београда Адреја Младеновић присуствовао је данас на откривању спомен-клупе земунском хроничару Бранку Најхолду на Земунском кеју.
Догађају су присуствовали и председник општине Земун Дејан Матић, музејски саветник у Музеју града Београда Дарко Ћирић, супруга Бранка Најхолда Бојана Ивановић, која је споменик открила са својом унуком и велики број поштовалаца лика и дела земунског историчара.
Младеновић је нагласио да му је задовољство што је он као Најхолдов комшија, који га је познавао као „чика Бранка” и „Нају” данас присутан на откривању спомен-обележја.
–Он је свима нама који смо Земунци приближио Земун онакав какав заиста и јесте. Скупљајући бројне материјале постао је хроничар и неко по коме се Земун препознаје. Он је успео и за живота да заокупи пажњу и поштовање својих суграђана, али и након своје смрти окупио је велики број Земунаца и учинио да причамо о нашем граду са посебном емоцијом – рекао је Младеновић.

Он је захвалио у име Града Београда свима који су заслужни за подизање спомен-клупе и који су допринели да се са земунским хроничарем сви поново сусретну и сликају.

–Велика захвалност иде свим иницијаторима, донаторима, поштоваоцима и породици Бранка Најхолда. Надам се да ће овај симбол Земуна дуго красити Земунски кеј и да ћемо сви, пролазећи поред клупе и на тренутак сетивши се Најхолдовог дела, још више волети свој Земун – навео је помоћник градоначелника.

Матић је истакао да када се помисли на Бранка Најхолда прве асоцијације су - Дунав, карикатура, Земун некада и сада.
 
–Својим узвишеним духом спајао је прошлост са садашњошћу и где год да је боравио био је Земунац и локал-патриота. Без Бранка не бисмо имали престижну колекцију археолошких артефаката, богату збирку карикатура, хронику о Земуну и Међународни земунски салон карикатуре. На једном отварању изложбе карикатуре изразио је жељу да када више не буде физички присутан, Земунски кеј краси клупа са његовом бистом и аудио-апаратом који би препичавао древну историју Земуна. Његови Земунци су прешли са речи на дела и захваљујући његовој супрузи, Граду Београду и многима, Бранкова жеља је донекле испуњена те су и клупа и споменик ту. На нама је да преносимо живу реч Бранкову о значају, древности и величини културне баштине Земуна –  навео је у свом браћању председник општине и додао да би Бранко данас био радостан што је оживљен пристан из његове хронике, што лепе фасаде опет красе земунске улице, што је Гардош синуо новим сјајем и што је Земун са Господском улицом опет на висини задатка за све путнике намернике и туристе из читавог света. 

Ћирић је истакао да се данас сећамо успомене на Бранка Најхолда који је био тумач земунске прошлости, хроничара и посвећеника града.

–Немогуће је набројати све теме којима се бавио Најхолд, он је трагао за својим Земуном, људима и трајању као јединственом континуитету постојања на овом простору. Драгоцена заоставштина Бранка, историјска документација, фотографије, исписи и материјални трагови прошлости нашли су, захваљујући његовој супрузи, трајни смештај у депоима Завичајног музеја и Музеја града Београда. Надамо се да ће врло ускоро стална поставка Завичајног музеја представити јавности део овог фонда у статусу заштићеног културног добра – рекао је саветник Музеја Града Београда.
Он је поручио да отварајући ову клупу сећања потврђује се још једном чињеница да је Бранко Најхолд препознатљиви део земунског идентитета и наставља да живи са својим градом који је толико волео.
 
 Аутор споменика је академски вајар Стеван Филиповић из Сремских Карловаца, а цео споменик је изливен у уметничкој ливници „Станишић”. Целокупан догађај пропраћен је музичким наступом Земунских тамбураша.