уторак, 23. јун 2020.

Весић: Обреновац безбедан захваљујући добро урађеном послу након поплава 2014. године

Заменик градоначелника и заменик команданта Градског штаба за ванредне ситуације Горан Весић обишао је данас један од насипа у Обреновцу на локацији Бело поље на реци Колубари и том приликом истакао да су предузете све мере заштитe од могућих поплава. Насип, који се налази на укрштању реке Колубаре са Aуто-путем „Милош Велики”, обишли су помоћник градоначелника Андреја Младеновић, државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић, градски секретар за пoслoвe oдбрaнe, вaнрeдних ситуaциja, кoмуникaциje и кooрдинaциjу oднoсa сa грaђaнимa Дарко Главаш, начелник Управе за ванредне ситуације у Београду Раде Милошевић, извршни директор ЈВП „Београдводе” Владимир Баталовић и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Весић је истакао да је, након поплава 2014. године, Влада Републике Србије у Обреновцу урадила велики посао и да захваљујући томе данас у тој општини није уведена ни редовна одбрана од поплава.

– Трстеница, Тамнава и Колубара су потпуно прочишћене, а уз подршку Европске уније очистили смо око 67 километара каналске мреже, корита река, као и све просторе до редовне одбране од поплава. Реконструисали смо све црпне станице и потпуно је реконструисано седам места на којима су били пробијени насипи 2014. године. Показало се колико је добро када се уради превентива и колико то значи за спасавање људских живота и имовине – истакао је Весић.

Према његовим речима, данас су Сава и Дунав на метар и по до редовне одбране од поплава.

– Немамо ниједан проблем на територији Обреновца, а чак ни тамо где се вода увек излива, у Пољанама и Конатицама, то се није догодило. Данас се на територији Обреновца показало шта значи када држава стане иза локалне самоуправе, када држава уради посао, јер да није Владе Републике Србије, ми овај посао сами не бисмо могли да урадимо – навео је Весић.

Што се тиче ситуације у Обреновцу, додао је Весић, очекујемо да прође талас, јер падавине престају, а за 24 сата пало је 40 литара воде у центру града и око 70 литара воде у приградским насељима, док је у Ваљеву пало око 80 литара.

– У контакту смо са људима који воде општине у целом сливу Колубаре. Наш посао је да водимо рачуна о свему овоме и да будемо тамо где је то неопходно. Обреновац је овај пут потпуно заштићен, ниво воде је мањи у односу на онај из 2014. године, али људи, нарочито из Обреновца знају где се све изливала вода и где су били проблеми, а данас те проблеме немамо – појаснио је Весић.

Бићемо будни све док ова ситуација не прође, навео је он, и додао да неће бити проглашена ни редовна ни ванредна одбрана од поплава, јер за тим нема потребе.

Биљана Поповић Ивковић је истакла како се, када падне овако велика количина кише, до 70 литара по метру квадратном, појаве страхови да ће се поновити поплаве из 2014. године.

– Држава је показала одговорност, велики рад и труд су уложени претходних година, те за резултат имамо да Обреновчани данас немају потребу за било каквим страховима. У име МУП-а захваљујем Граду Београду и локалној самоуправи на ономе што су урадили за грађане Обреноваца, који могу мирно да спавају. Припадници полиције су ту да помогну својим суграђанима уколико за тим буде било потребе, што по свему судећи неће бити случај – навела је она.

Мирослав Чучковић је рекао да су климатске промене биле највећа опасност која се помињала 2014. године.

– Ноћас смо били на вези са колегама из штабова у Коцељеви, Убу и Ваљеву и све оно што се дешавало код њих говори о томе да количина воде која долази из тих рејона не може да угрози Обреновац. Морамо чистити водотокове, обезбедити проточност и наставити са редовним одржавањем. Само из ушћа Колубаре у Саву изнели смо 85 хиљада кубика сегмента који се ту таложио деценијама – рекао је Чучковић и захвалио Граду Београду и свима који су допринели у одређивању преветивних мера уколико падавине не буду стале.

Према његовим речима, у току целе ноћи 75 припадника цивилне заштите било је на терену, контролисали су водотокове река Трстенице, Тамнаве и Колубаре ка Обреновцу.