среда, 24. јун 2020.

Весић: Ускоро мерачи водотокова на најугроженијим местима

Грађани Обреновца и других делова града као што су Гроцка, Барајево и лева обала Дунава потпуно су сигурни и безбедни од могућих поплава захваљујући великом послу који је урађен после катастрофалних поплава 2014. године, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Хепи рекао да је Град Београд купио мераче водотокова који ће бити постављени у наредних неколико месеци на најугроженијим местима, па ће тако дежурни у оперативном центру у сваком тренутку имати информацију о висини самог водотока и потенцијалним проблемима.

Весић је подестио да је у Обреновцу уз помоћ Европске уније, која је обезбедила новац, очишћено 65 километара каналске мреже.

– Очистили смо комплетна корита Трстенице, Тамнаве и Колубаре и потпуно је невероватно шта смо све из тих корита извукли. Када се десе овако велике падавине, онда долази до изливања јер су корита пуна и вода не може да прође због физичке запреке. То је и био један од проблема 2014. године. Најважније је то да смо очистили ушће Колубаре у Саву, где смо извукли 85 хиљада кубних метара разног отпада – истакао је Весић, који јуче посетио Обреновац.

Он је додао да је 2014. године један од највећих проблема био управо тај што се Колубара враћала зато што Сава није могла да прими ту количину воде, тако да је најктиричнија тачка било ушће.

– Све црпне станице су реконструисане, као и насипи, који су 2014. године били на седам места пробијени. Јуче се видело шта значи када се добро уради превентива, наиме нисмо имали ниједан проблем чак ни у селима Пољане и Конатице у којима постоји природна ретензија где се увек излива вода. Исто тако ништа се није десило ни у Гроцкој, Барајеву, и на левој обали Дунава, на којој смо очистили више од 100 километара канала тако да није било проблема ни када су пре неколико дана пале обилне кише – истакао је заменик градоначелника.

Он је додао да није проглашена ни редовна ни ванредна одбрана од поплава зато што је на време одрађен добар посао, као и све превентивне мере. 

– Ми смо у Београду прошле године усвојили комплетан план генералне регулације Топчидерке јер она често плави и сада крећемо са њеном регулацијом, као и свих водотокова другог реда на територији Београда. Када то будемо завршили, тражићемо новац како од ЕУ тако и од других јер нам је намера да тај проблем једном заувек решимо – истакао је Весић.

Весић је рекао да је Град Београд купио мераче водотокова и да ће они бити постављени у наредних неколико месеци на најугроженијим местима. 

– Тако ћемо у сваком тренутку имати информацију о висини самог водотока у нашем оперативном центру. Постављамо мераче који ће мерити засићеност земље водом зато што од тога зависи колико воде земља може да упије. На тај начин, у нашем оперативном центру имаћемо у сваком тренутку податке о томе где је потенцијални проблем, како бисмо могли да на време евакуишемо људе – истакао је Весић, који је посебно нагласио да је потребно да се промени наш однос према рекама и природи уопште.