субота, 27. јун 2020.

Весић: За две године урађено много, настављамо да развијамо Београд

Београд постаје једна целина јер смо успели да и приградске делове развијемо једнако као центар града и да саобраћајно повежемо те делове града, рекао је заменик градоначелника Горан Весић, сумирајући резултате након две године рада нове градске власти.

Гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, Весић је подсетио да је Београд добио још један ауто-пут, „Милош Велики”.

– Тим ауто-путем повезани смо са западном Србијом и данас се од центра Обреновца до центра Београда долази за 25 минута, а раније је било потребно 45 минута. Сада радимо пут који повезује Јурија Гагарина са Обреновцем, ауто-путем у дужини од 17 километара, а Бг возом смо повезали Сопот, Барајево, Лазаревац и Младеновац. Ради се убрзано обилазница око Београда у пуном профилу и недавно је пробијен тунел „Стражевица”, што показује како се наш град развија и како решавамо инфраструктурне проблеме – рекао је Весић.

Он је као најважнији резултат градске власти навео чињеницу да Београђани живе боље.

– У Београду је данас просечна плата 634 евра, председник Вучић је најавио да ће до 2025. године у Србији просечна плата бити 900 евра, што значи да ће у Београду бити сигурно преко хиљаду. Данас је у Београду незапослено 8,1 одсто грађана, док је пре осам година било 16,2 одсто, са просечном платом од 473 евра. У односу на те године, данас имамо 170.000 нових радних места, од чега је 35.000 отворено у последње две године – подсетио је Весић.

Весић је подсетио да је урађено 187 фасада, а од 2014. године укупно 500, од чега 80 у Земуну.

– У Београду на води у овом тренутку се гради 750.000 квадрата, а саграђено је 150.000 од укупно 1.800.000 квадрата, колико је планирано. Гради се Кула Београд, која је тренутно достигла десети спрат, уклонили смо пругу из центра града, пројектујемо Линијски парк, успешно се гради нова аутобуска станица у Блоку 42, до краја године ће бити измештена стара, уређујемо Савски трг, реновира се зграда старе железничке станице, потпуно су реконструисане Карађорђева, 27. марта, Џорџа Вашингтона, Рузвелтова, Славија, Трг републике, реконструисали смо Бранков мост а сада се ради Булевар патријарха Павла, Саве Машковића и Црнотравска, улице које ће бити део унутрашње обилазнице. Урадили смо 19 километара бициклистичких стаза, отворили међународни пристан у Земуну, почели уређење Ресничког језера, део Страхињића бана претворили у пешачку зону, реконструисали Толичин венац. Рестаурирали смо Споменик захвалности Француској, Споменик кнезу Михаилу, Зиндан капију, капију Карла Шестог и многе друге објекте – казао је заменик градоначелника.

Весић је нагласио да до краја следеће године почиње градња метроа, те да ће се у септембру усвојити генерални план регулације шинских система који ће омогућити издавање дозволе за почетак градње. Тај план омогућиће и даљи развој система Бг воза и повезивање Сурчина и Обреновца у систем, као и боље повезивање других приградских општина.

– Београд је заслужио да изгледа лепше. Захваљујући политици председника Александра Вучића, наша земља има новца. Градски буџет је 1,2 милијарде евра а подсетићу да је 2012. године Београду остављен дуг од управо 1,2 милијарде евра. Сада радимо и завичајне музеје Жаркова и Земуна, расписаћемо тендер за Музеј града Београда, почели смо изградњу фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу и угасићемо 80 излива отпадних вода. Регионални водовод Макиш–Младеновац довешће градску воду до Младеновца и Гроцке. Расписали смо тендер за изградњу одвојака за Гроцку и Врчин, то ћемо учинити сада и за Умчаре и Пударце, и они ће сви у наредне две године добити воду. Уређујемо Ресничко језеро, градимо Јелезовачки колектор и у свему томе нас подржавају председник Вучић и Влада Републике Србије – нагласио је Горан Весић.

Он је подсетио и да се води рачуна о изградњи недостајућих објеката предшколских установа.

– Почели смо изградњу четири нова вртића, у Филмском граду, Обреновцу, Земуну и на Бежанијској коси који ће бити завршени до априла следеће године. Изградићемо још два у Блоку 62 и Миљаковцу 3 и до средине наредне године имаћемо десет нових вртића а када их завршимо неће више бити деце на листи чекања – казао је он, истакавши да се вртићи граде упркос исплати дугова родитељима које је направила некадашња градска власт.

Он је нагласио да су купљена 244 нова аутобуса, чиме је смањена просечна старост возила ГСП-а са 11 на три и по године.

– Ту су и четири нова клуба за сениоре, Прихватилиште за децу у Живка Давидовића, Центар за децу ометену у развоју у Лазаревцу, 65 камиона за чишћење снега, 50 цистерни за прање улица, 7.000 нових контејнера, ради се депонија Винча, два топлодалековода Обреновац–Београд и Коњарник–Винча и много других пројеката који показују нашу одговорност према Београђанима – казао је он.

Говорећи о пандемији вируса корона, Весић је апеловао на све Београђане да поштују епидемиолошке мере. 

– Само од нас зависи да ли ће бити строжијих мера. Дакле, држимо дистанцу, користимо маске у затвореном простору. Апелујем и на угоститеље да се придржавају мера. Чињеница је да је дошло лето и да смо се можда мало и опустили али је и чињеница да морамо да научимо да живимо са овим вирусом све док се не нађе начин да се пандемија сузбије. Привреда више не сме да стане, морамо да радимо, али и да се заштитимо, поштујући мере надлежних – закључио је Весић.