понедељак, 29. јун 2020.

Освештана биста протe Грујићa у Земун пољу

У порти Храма Светог кнеза Лазара у Земун пољу освешатана је на Видовдан биста знаменитог Земунца проте Радослава Грујића, саопштено је из Општине Земун.

Догађају су присуствовали заменик председника општине Дамир Ковачевић, заменик директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Марко Николић, а бисту је освештао викар патријарха српског, владика Стефан.  

– Желели смо да се на овај скромни начин одужимо нашем великану чијом заслугом су спасене мошти кнеза Лазара. Општина Земун је помогла постављање бисте проте Грујића са жељом да његова личност и дело буду путоказ свим родољубима, те да се мудрошћу у тешким временима чува благо народа за будућа поколења – рекао је Ковачевић.

Биста је дело земунског аутора – академског вајара Љубомира Лацковића. 

Радослав Грујић, православни теолог и историчар, заслужан је за очување српског културног и духовног наслеђа. У рушевинама Манастира Светих архангела у Призрену 1927. године пронашао је посмртне остатке цара Душана, а у априлу 1942. спасао је мошти Светог кнеза Лазара, мошти цара Уроша и деспота Стефана Штиљановића. Осим моштију, у Београд је стигло и десетак камиона реликвија и иконостаса.

Прота Грујић је у првој половини 20. века обилазио Румунију и Мађарску и у тим земљама регистровао најзначајније српске споменике и остале уметничке вредности.

Истовремено, прота је неуморно радио на збрињавању српских избеглица, прикупљању података о злочинима над Србима и њиховој имовини у Независној држави Хрватској, због чега је 1945. године проглашен за злочинца.

Одлуком Вишег суда у Београду рехабилитован је 14. марта 2014. године.