уторак, 30. јун 2020.

Никодијевић: Неопходно да се сви грађани придржавају мера

Неопходно је да се сви грађани придржавају мера које је прописао републички Кризни штаб како би се спречило даље ширење вируса, изјавио је за ТВ Прва председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Он је подсетио да су јуче одржане две седнице градског Штаба за ванредне ситуације и да се ради у координацији са републичким Кризним штабом, на основу чега се доносе и мере које треба да спрече ширење вируса. 

– Од данас је обавезно ношење маски у јавном превозу и затвореном простору, и веома је важно да се сви придржавају мера јер ћемо само тако смањити на минималну меру преношење вируса. Ми смо прошле недеље спровели контролу нашег јавног превоза и 90 одсто људи је и тада носило маску. Али, неопходно је да носи маску свих сто посто грађана јер само један неодговоран појединац може да угрози не само своје већ и здравље своје околине и других људи који поштују мере – нагласио је Никодијевић.

Он је истакао да је одговорност на сваком појединцу, али то што је неко млад и што мисли да му се ништа не може десити јесте погрешан приступ, а с друге стране тако се угрожава здравље најближих. 

– У овом трнутку у затвореном простору морају да се носе маске. Пре свега, ту се мисли на апотеке, јер велики број људи који тамо улази има неке здравствене проблеме. Маске су обавезне и у тржним центрима због велике фреквенције људи, али то се односи и на теретане, спортске клубове. Када је у питању рад угоститељских објеката, лепо је време па највећи број има баште на отвореном простору. Тамо је неопходно да се људи придржавају дистанце, неопходна су дезинфекциона средства и дезобаријере и да број гостију није превелик на малом простору – подсетио је председник градског парламента.

Он је појаснио да кад је реч о могућим казнама, није поента на кажњавању, већ да се апелује на свест грађана да обавезно носе маске. 

– Наши контролори у градском превозу, као и Комунална милиција упозораваће грађане на њихову обавезу да носе маске у јавном превозу. Уколико се не буду поштовале мере, Санитарна инспекција Министарства здравља наплаћиваће казне, али то нам није циљ – рекао је Никодијевић.