среда, 1. јул 2020.

Због вируса корона одложено слање споменика Стефану Немањи из Русије

Слање споменика Стефану Немањи из Русије одложено је услед вируса корона и проблема са затварањем неколико граничних прелаза које би требало да пређе конвој са спомеником, изјавио је главни урбаниста Марко Стојчић за ТВ Прва.

Он је подсетио да је на Видивдан планирано да споменик буде постављен на Савски трг, али да су и споменик и екипа, која треба да га монтира, и даље у Русији.

– Имајући у виду актуелно стање са вирусом корона, конвој од седам шлепера још није кренуо. Монтажа споменика ће трајати око месец дана, а након тога ће уследити поплочавање и уређење дела од споменика до Карађорђеве улице, где ће бити коридор за пролазак камиона. Након доласка споменика радови ће трајати још скоро девет недеља – навео је Стојчић и истакао да то додатно неће померити завршетак радова који се очекује за крај јесени. 

Главни урбаниста је изјавио да се нада да ће конвој кренути у року од две недеље и да му је потребно да стигне око недељу дана, што значи да се у Београду очекује за отприлике три недеље уколико ситуација са вирусом буде стабилна да то може да се изведе.

Према његовим речима, за сада радови стоје док не стигне споменик, а  након тога у плану је поплочавање платоа испред зграде Старе железничке станице, као и озелењавање простора.

– Овде није реч о кривици извођача радова, већ о томе да су радови успорени због новонастале ситуације. Део озелењавања који је планом предвиђен је урађен, а остатак који ће обухватити половину трга накнадо ће се радити. Прецизније, половина трга ће бити поплочана, а друга половина озелењена садницама, уз напомену да ово неће бити парк, већ трг, и то највећи трг у нашој престоници. Биће засађено око 300 различитих високих садница са доста травнатих површина како би се побољшао кавлитет ваздуха и обезбедила места са хладовином – закључио је главни урбаниста.