петак, 3. јул 2020.

Весић: У Београду ће на данашњој седници Штаба бити уведена ванредна ситуација

Да би се спровеле мере републичког Кризног штаба, потребно је да се испуне одређени формални услови. Први услов је да се организује седница градског Штаба за ванредне ситуације и прогласи ванредна ситуација на територији града Београда, што ћемо учинити током јутра, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је за ТВ Прва прецизирао да ће према процедури Влада Републике Србије донети одлуку да пропише одређене мере на територији града Београда, а на основу одлуке градског штаба о проглашењу ванредне ситуације. 

– Када је реч о мерама, прва је да се забрани улазак у затворене просторије без маске где ће морати да се поштује удаљеност од 1,5 метара. Сви који користе јавни превоз мораће да носе маске, а биће предвиђене и одређене санкције ако их грађани не носе. Поред тога, забрањено ће бити окупљање више од сто људи у затвореном простору и више од 500 на отвореном. Рад угоститељских објеката биће ограничен, односно неће радити између 23 часа и 6 ујутро. Нађена је мера да та грана наше индустрије ради, али и да се заштите људи јер је највише било заражавања баш на журкама у ноћним клубовима. То су мере које ће данас бити спроведене и које ће ступити на снагу – истакао је Весић.

Он је нагласио да проглашење ванредне ситуације даје основ да се ограниче нека права, а да ли ће бити донесене и неке друге мере, зависиће од развоја епидемиолошке ситуације.

– Ове мере ћемо увести на две недеље и мислимо да ће то бити довољно да се после тога вратимо нормалном животу. У сваком случају, ако буде нових мера, грађани ће бити на време обавештени – рекао је заменик градоначелника.

Говорећи о контроли ношења маски у јавном превозу, затвореном простору, као и кажњавању, Весић је нагласио да ће висину казне одредити Влада Републике Србије, што ће она вероватно данас и урадити. 

– Надлежност за спровођење здравствених прописа је на Министарству здравља, односно на Санитарној инспекцији, али Влада може да овласти и неке друге органе да учествују у томе. Ја претпостављам да ће бити овлашћена Комунална милиција и Министарство унутрашњих послова, као и неке друге инспекцијске службе. Ми већ имамо на снази обавезно ношење маски у јавном превозу и према нашој процени више од 96 одсто људи који користе јавни превоз носе маске. На тај начин штите и себе и друге – нагласио је Горан Весић.