петак, 3. јул 2020.

Градоначелник Радојичић: Проглашена ванредна ситуација у Београду, уводе се нове мере

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је на предлог градског Штаба за ванредне ситуације донео Одлуку о проглашењу ванредне ситуације у Београду ради спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота становништва. Ова одлука данас ступа на снагу.

Градоначелник Радојичић је претходно за Дневник РТС најавио да ће се након проглашења ванредне ситуације спровести процедура за увођење нових мера у циљу спречавања ширења ковида-19.

– Прва мера односи се на број људи који могу бити у затвореном и на отвореном простору, и то је 100 у затвореном простору са дистанцом од метар и по и до 500 људи на отвореном. Друга мера тиче се рада ноћних клубова, који неће моћи да раде од 23 до 6 часова. Трећа мера односи се на стриктније поштовање ношења маски и евентуално кажњавање оних који не поштују ову меру – рекао је градоначелник у директном укључењу за Радио-телевизију Србије.

Он је навео да стручњаци дефинишу мере, а да их Град Београд спроводи. Како је прецизирао, мишљење струке јесте да у овом тренутку на основу праћења ширења епидемије није неопходно да се читав град затвори.

– Ипак, ако струка буде сматрала да су и друге мере нужне, Град је спреман да те мере спроведе – казао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је чак 82,5 одсто новозаражених из главног града, а да је међу њима највише младих људи, и то са тежом клиничком сликом. Он је додао и да надлежни из Секретаријата за јавни превоз сваког дана надзиру и контролишу ношење маски у градском и приградском превозу, као и поштовање епидемиолошких мера и попуњеност возила.

– Све више људи носи маске у превозу, тај проценат је већи од 90 одсто, а циљ је да буде 100 одсто. Разговараћемо са суграђанима, потпуно разумем да су сви исцрпљени и да је ситуација тешка за све нас. Али, треба да знају да ако се не пронађе вакцина, епидемија може да траје и две године, уз скокове и смањења, због чега морају да се поштују једноставне мере које дају резултате, као што су ношење маске, дистанца и прање руку – истакао је Радојичић.

Намера није да се људи кажњавају, већ да се подигне свест људи, оценио је градоначелник.

Радојичић се осврнуо и на рад вртића, истичући да запослени поштују мере и да су одговорни, те да у овом тренутку нема разлога за затварањем вртића, али, како је додао, они нису „изоловано острво”, тако да сва правила важе и за њих, те да треба да буду пажљиви и запослени и родитељи.

Он је коментарисао и истраживање медицинских стручњака у којем се тврди да је око седам одсто популације, односно око 500.000 људи већ прележало ковид-19.

– Нема дилеме да су ту студију урадили стручњаци, између осталог људи са Медицинског факултета. На почетку епидемије немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да ће од 60 до 70 одсто Немаца морати да се сретну са вирусом и то је ситуација која све нас чека. Број људи ће из дана у дан бити све већи, али хвала богу сви заједно се боримо да изађемо из ове тешке ситуације са што мање последица – закључио је градоначелник Радојичић.