петак, 3. јул 2020.

Весић: Проглашена ванредна ситуација, ограничено радно време угоститељских објеката

Проглашењем ванредне ситуације створен је правни основ да Влада Србије може да донесе одлуку о примени одређених мера на територији града Београда, рекао је заменик градоначелника Горан Весић за Телевизију Пинк. 

Весић је рекао да се очекује седница Владе Србије на којој ће, на основу одлуке Града Београда о проглашењу ванредне ситуације, бити донета одлука која садржи четири тачке.

– Прва тачка регулисаће обавезу ношења заштитних маски у свим јавним затвореним просторијама и угоститељским објектима, уз обавезно држање растојања од метар и по између људи. Друга одлука обавезује ношење заштитних маски у возилима јавног градског и приградског превоза, а биће уведене и казне за све оне који не буду поштовали ове мере. Трећа тачка тиче се радног времена угоститељских објеката, који ће на територији Београда бити затворени од 23 часа до 6 сати ујутру, односно моћи ће да буду отворени од 6 до 23 часа. Последња тачка регулише број од максимално 100 људи који могу да се окупљају у затвореним просторијама, уз ношење маски и поштовање дистанце од метар и по, док ће на отвореном моћи да се окупи највише 500 људи, наравно уз ношење маски и поштовање дистанце – рекао је Весић. 

Према његовим речима, за Град Београд је важно да је пронађен модел по којем ће угоститељски објекти моћи да наставе да раде, јер у тој бранши ради скоро 20.000 људи. 

– С друге стране, угоститељски објекти ће бити затварани у пристојно време зато што је добро познато да је у овом таласу највише људи заражено на журкама и прославама које су се дешавале после поноћи. Ми нисмо зауставили рад угоститељских објеката као неки други градови зато што ће запослени на тај начин обезбедити новац за своје породице. Такође, захваљујући нашим капацитетима Комуналне милиције и инспекција помагаћемо Санитарној инспекцији да утврђује и спроводи контролу над обавезом ношења заштитних маски у јавном превозу. Подсетићу да већ седам дана постоји препорука за ношење заштитних маски, и у том времену 96 одсто грађана је поштовало ову обавезу, што значи да говоримо о малом броју грађана који се понашају као да се ништа не дешава и због њих је морало да се уведе кажњавање. Велика већина Београђана ипак поштује ове мере и хвала им на томе – нагласио је заменик градоначелника.

Капацитети у београдским вртићима су више него довољни, навео је Весић, и додао да је сада веома мало деце у вртићима и да су објекти полупразни.

Када је у питању градски саобраћај, Весић је рекао да се свакодневно снима попуњеност возила, те да је интервенисано са додатних 46 возила на 16 линија.

– На тим линијама се показало да је попуњеност капацитета возила више од 60 одсто. Свакодневно снимамо ситуацију и на основу тога реагујемо – казао је Весић.

Весић је подсетио да ће Завод за биоциде и медицинску екологију и ЈКП „Градска чистоћа” наставити са редовном дезинфекцијом вртића, аутобуса јавног градског превоза и других простора.