субота, 4. јул 2020.

Радојичић: Неопходно поштовање мера, кажњавање није циљ

Од ноћас су у Београду кренуле да се примењују врло важне и неопходне мере, рекао је за ТВ Прва градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је поновио да је мерама прецизиран број до стотину људи у затвореном простору, на отвореном 500, уз дистанцу од један и по метар, док угоститељски објекти неће радити од 23 до 6 сати.

– Од понедељка почињу казнене мере за неношење маски, али није циљ кажњавање. Значајно већи број људи носи маске од момента када је почео да се повећава број оболелих и то је за похвалу. Приближавамо се броју од преко 95 одсто људи који у затовреном, а чак и на отвореном носе маске. Казне су само последња мера уколико на други начин не будемо успели да убедимо људе да чувају своје и здравље других људи, а висина казне је 5.000 динара – рекао је градоначелник.

Како је навео, према Закону о здравственој заштити од заразних болести, контролу спровођења мера које се тичу заштите здравља становништва спроводи Санитарна инспекција Министарства здравља. Сигурно је, додао је градоначелник, да ће заједно са њима наше комуналне и инспекцијске службе на терену спроводити контролу. 

– Јасно ми је да овај тежак период дуго траје, да је све то утицало на грађане и свима нам пореметило квалитет живота. Сви правимо неке мале грешке у вези са придржавањем мера, али уколико се до краја спроведу ове мере, неће бити потребе за новим које могу да буду и драстичније – казао је Радојичић.

Како је навео, стално се враћамо на то да је мали напор потребан да се носи маска и да будемо на одстојању од један и по метар. 

– Мере које смо усвојили су орочене на две седмице, а на три до седам дана ћемо радити анализе и контролисати поштовање мера. У зависности од тога видећемо да ли ће бити потребе за појачавањем или слабљењем мера. Надам се да неће бити потребе за драстичнијим мерама. Уколико стручни људи из Кризног штаба процене да је то неопходно, Град Београд је спреман да спроведе и меру која се тиче затварања одређених општина или целог града – рекао је Радојичић.

Када је реч о вртићима и боракву деце у тим установама, Радојичић је навео да се томе врло озбиљно приступа, те да се васпитачи и родитељи придржавају мера.

– Стриктно пратимо да ли је неко од запослених имао контакт или је позитиван. Уколико имамо такве случајеве, поштујемо савете стручно-оперативног тима и те особе не долазе на посао. До сада нисмо имали озбиљнијих проблема и надам се и да нећемо. Будући да лекари кажу да је мали ризик за децу да имају озбиљнију форму болести, то је оно што нам даје додатну сигурност – навео је градоначелник и додао да је у вртићима сада мање од 30 одсто деце.

Како је рекао Радојичић, већина Београђана се понаша одговорно, а ова ванредна ситуација је еквивалент земљотресу, поплави и захтева висок степен зрелости свих нас. 

Говорећи о градском саобраћају у Београду, градоначелник је додао да је градски саобраћај, јавни превоз свуда на свету велики изазов у овом тренутку. 

– Јавни превоз по дефиницији подразумева да се у релативно малом простору, у оптималним условима, што већи број људи превезе, а да то не нарушава њихов комфор. Важно је да се ту стриктно придржавамо мера, да носимо маске и да, колико је то могуће, будемо на растојању једни од других. Секретаријат за јавни превоз и ГСП дневно контролишу број људи у возилима, оптерећеност линија и колико људи носе маске, те се на основу тога неке линије појачавај. Са праћењем ситуације ћемо наставити и трудити се да то што боље решавамо такве ситуације – закључио је градоначелник Радојичић.