недеља, 5. јул 2020.

Весић: Угоститељи показали одговорност првог дана спровођења нових мера

Више од десет хиљада угоститељских објеката у Београду током протекле ноћи поштовало је одлуку да од 23 до 6 сати не обављају своју делатност, док у свега два случаја та одлука није поштована, рекао је за ТВ Пинк заменик градоначелника Београда Горан Весић.

– Јуче је био први дан спровођења нових мера, а ми смо контролисали рад више од десетак хиљада угоститељских објеката. Власници свега два бара су се правдали да нису знали да је та одлука ступила на снагу, што је немогуће. Те радње су одмах затворене и написане су пријаве за кршење комуналног реда. Власници тих барова треба да знају и то да су послате пријаве Полицији, јер осим што су прекршили комунални ред, угрозили су и здравље грађана, па одговарају кривично по Закону о заштити здравља грађана – појаснио је Весић.

Он је захвалио власницима угоститељских радњи који су показали одговорност и испоштовали мере. 

– Тако смо показали да смо одговорни и да поштујемо мере Владе Републике Србије и епидемиолога, те да желимо да урадимо све како бисмо што пре изашли из ове ситуације, али и да смо одговорни и према себи и према другима – навео је Весић.

Он је подсетио да од сутра почиње контрола поштовања одлуке ношења маске у јавном градском превозу.

– Пре девет дана донета је препорука да се носе маске у градском превозу и заиста већина грађана која користи градски превоз носи маске. Нажалост, увек постоји она мањина која мисли да је паметнија од епидемиолога и због њих су морале да буду донете казнене мере. У свим нашим аутобусима имамо камере због безбедности путника и возача, те из нашег оперативног центра можемо да видимо да ли у неком аутобусу има људи без маски. Санитарна инспекција Министарства здравља је надлежна за кажњавање јер је у питању здравствени пропис, а Комунална милиција ће асистирати у том послу – истакао је Весић.

Моја молба је, казао је Весић, да они грађани који нису носили маске у градском превозу од сутра почну да их носе, мада је требало да већ од данас то ураде. 

– Нема разлога да се примењују казнене одредбе јер желимо да заштитимо здравље свих грађана и да заједно изађемо из овог таласа епидемије како бисмо се што пре вратили нормалном животу. Маске нису никакв хир, већ обавеза и начин да се заштитимо од ширења епидемије – поручио је заменик градончелника.

Он је рекао да је почело чишћење и дезинфекција Штарк арене, те да ће војска сутра почети са постављањем кревета. 

– Арена треба да прими 500 заражених суграђана, а разлог отварања овог објекта јесте растерећење капацитета осталих болница. На тај начин би они који имају лакшу слику могли да буду ту, а не у болницама. Тако ће се ослободити кревети за оне који имају компликције. Арену ћемо брз припремити да буде болница и искрено се надам да у њој неће бити пацијената као што није било ни прошли пут. Ово се ради превентивно, јер смо одговорна власт која се припрема за сваку ситуацију. Верујем да ће све ове мере дати резултате, тако да ћемо опет Арену и све друго вратити у нормално стање – нагласио је Весић.

Весић је апеловао на Београђане да разумеју да се налазимо у жаришту и додао да је 82 одсто заражених у Србији из Београда.

– Морамо да будемо дисциплиновани, да чувамо себе и друге, да носимо маске и придржавамо се свих прописа. Надам се да ће две седмице бити довољне да изађемо на крај са овим таласом епидемије – закључио је Весић.