понедељак, 6. јул 2020.

Радојичић: Данас ће бити спремна „ковид болница” у Арени

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је за РТС да су, уз асистенцију Града Београда, Министарство здравља и Војска Републике Србије почели да формирају „ковид болницу” у Арени.

Он је истако да је војска донела болесничке постеље, те да ће у току поподневних часова овај простор бити спреман да прими прве пацијенте.

– Суштина је да се простор опреми тако да може да прими прве пацијенте. Сигурно је да ће тежи случајеви морати да буду ближе интензивној нези, али и да се овде неће смештати асимптоматски случајеви као у ранијем периоду – истакао је Радојичић.

Говорећи о поштовању мера у јавном превозу, истакао је да све већи број суграђана поштује мере и носи маске у возилима.

– Комуналне службе са инспекцијом Министарства здравља су од 7 сати на терену и контролисаће да ли суграђани поштују уведене мере. Није суштина у казнама него да будемо свесни да ћемо, уколико се придржавамо мера данас, за седам до десет дана имати значајно мању потребу да формирамо овакве болнице – нагласио је Радојичић.

Он је истакао да ће се „рандом избором” контролисати радно време угоститељских објеката, као и поштовање мере ношења маски у јавном превозу.

– Један систем нема довољан број људи који ће контролисати све институције и угоститељске објекте, али биће их довољно како бисмо послали поруку бахатим људима који не поштују мере. Ноћас је исконтролисано 130 објеката, а вече пре тога, на захтев грађана, 29 од 120 објеката. Путем друштвених мрежа шири се одређени вид информација и ствара се илузија да је број угоститеља који крши мере велики, што није тачно, јер је викенд био прилично миран – казао је градоначелник.