понедељак, 6. јул 2020.

Градоначелник: Грађани све више носе маске

Све више људи схвата значај ношења маски у затвoрeном простору и уопште значај ношења маски у циљу сузбијања и успоравања ове епидемије, рекао јe за Телевизију Пинк градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

– Према данашњим подацима, значајно већи број људи, у односу на претходни период, носи маске у градском превозу. На основу анализе Секретаријата за јави превоз, прегледано је 136 аутобуса на градским линијама, а у 10 аутобуса једна до две особе нису носиле маску. Што се тиче приградских линија, 32 линије су контролисане, а у три случаја је установљено да особе не носе маску. Када гледате у маси, с обзиром на број аутобуса који саобраћа, тај проценат је значајно мањи у односу на претходне дане – oбјаснио је Радојичић.

Што се тиче тржних центара, и ту је примећен пораст броја људи који носе маску.

– Јуче је ситуација била сасвим солидна, што значи да још увек има простора да се повећа број људи са маскама и да се приближимо жељеном проценту од 99 посто људи који носе маску – казао је Радојичић.

Он је истакао да ће се оваквим информацијама, разговорима и објашњењима допрети до свих суграђана и да ће се на тај начин схватити значај ношења маски у циљу очувања здравља свих нас.

– Ношење маски, уз одржавање дистанце, најважније је у овом тренутку. Оцене о 100 одсто ефикасности увек буде неку сумњу, али статистички значајан ефекат ношења маски, уз одржавање дистанце, несумњив је за сузбијање и успоравање преношења вируса. Периве маске, уколико су квалитетне, такође пружају потребну заштиту. То је мој став заснован на званичним подацима које имам прилике да прочитам – закључио је градоначелник.