уторак, 7. јул 2020.

Радојичић: Епидемиолошка ситуација у Београду озбиљна, поштовање мера и дисциплина најважнији сегменти борбе против вируса

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на ТВ „Курир” да се број заражених у Београду знатно повећао, истакавши том приликом озбиљност ситуације, уз подсећање да су тренутно највише „на удару” млади људи.

Он је рекао да епидемија траје неколико месеци, али и изразио мишљење да искуства из прошлости указују да би борба са вирусом корона могла да потраје и до две године.

– Врло је важно дефинисати адекватне мере, али и донети их у право време. Млади људи су тренутно на највећем удару вируса и многи од њих имају тежу клиничку слику. Стручно-оперативни тим анализира ситуацију на дневној бази, а пре неколико дана у Београду је уведена ванредна ситуација. Наредни кораци зависиће од поменутих анализа, а тренутно је фокус на спровођењу мера које су прилично једноставне, али изузетно значајне. Уколико резултати не буду задовољавајући, могуће је пооштравање мера попут карантина или изоловање одређених градова или другог дела територије наше земље – истакао је Радојичић.

Градоначелник је потврдио да је Град Беорад спреман да испуни све захтеве стручњака уколико дође до увођења нових мера или се укаже потреба за реорганизацијом било ког сегмента функционисања града.

– То важи за све градске службе, али могу да кажем да је и већина грађана Београда свесна ситуације и ризика, те верујем да ће нам помоћи у спровођењу свих мера. Велики број људи поштује нове мере, а исто важи и за власнике угоститељских објеката. Ту пре свега мислим на ношење маски, поштовање социјалне дистанце, као и радног времена. На основу анализа које смо урадили и контрола које смо спровели, утврђено је да су два угоститељска објекта у суботу прекршила уредбу о завршетку радног времена у 23 сата, због чега су власници кажњени мандаторним казнама. Наставићемо са контролом, скретањем пажње, али и кажњавањем – рекао је Радојичић.

Говорећи о функционисању градског превоза после увођења нових мера, Радојичић је истакао да Град Београд може да „исконтролише” читаву ситуацију.

– Ниједан систем никада није предвидео овакву ситуацију и ни број инспектора који би требали да контролишу све те ствари одједном. Константно подсећање суграђана на опрез и мере, контрола и упозоравње дају резултате. Приликом контроле 136 возила јавног превоза, путници без маски, најчешће један путник, али негде и два до три виђена су у 10 аутобуса. Контролисана су и 32 аутобуса која саобраћају у приградском превозу и том приликом је утврђено присуство по једног путника без маске у три возила. Београђани су се одговорно понашали још од првог дана епидемије, нарочито старији од 65 година који су се сусрели са највећим ограничењима. Наша порука је сада намењена превасходно млађој популацији, да воде рачуна, носе маске и поштују социјалну дистанцу у сваком сегменту њиховог друштвеног живота јер је утисак да је понашање тог дела популације допринело ескалацији вируса. Епидемија је својеврсна елементарна непогода и немогуће је предвидети развој ситуације. У првој фази смо успели да ставимо епидемију под контролу, али је било неминовно да дође до новог таласа. Пораст броја заражених није карактеристичан само за Србију, већ се бележи у многим земљама – додао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да млади људи све више схватају озбиљност ситуације и да разуме потребу младих за „нормалним друштвеним животом”.

– Јако пуно младих је инфицирано, а доста њих има тешку клиничку слику. Још увек немамо све потребне информације о вирусу да бисмо могли да доносимо закључке. Много тога је још увек неразјашњено, а научни свет је оријентисан на решавање проблема са вирусом корона. Данас ћемо љубав и пажњу према другој особи најлакше показати поштовањем социјалне дистанце и ношењем маски. Младим људима поручујем да буду стрпљиви јер смо у ситуацији у којој морамо да обуздамо ширење вируса. Верујем да ће се млади трудити да избегну ризичне ситуације јер смо сведоци да многи од њих имају тешку клиничку слику, иако су до инфекције били потпуно здрави. Све то, наравно, изазива страх, али поштовање мера треба пре свега да долази од настојања да се понашамо рационално – нагласио је Радојичић.

Када су у питању студенти, градоначелник је подсетио да је летњи период за њих практично најтежи део године.

– За њих је веома важно да на крају школске године покажу све оно што су учили, али је још важније да сачувају здравље. Моја порука студентима, али и професорима и другом особљу јесте да наставе са поштовањем мера, носе маске и другу заштитну опрему. Морамо да помогнемо да се створе услови да ризик на испитима буде минималан – истакао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да ни деца нису имуна на вирус корона, али и истакао да су најчешће у питању деца која имају других здравствених проблема.

– Тренутно имамо 22 пацијента на дечјем одељењу у болници „Драгиша Мишовић”, где раде заиста сјајни лекари и деца су стварно у најбољим рукама. Упркос чињеници да научна јавност још увек децу не сврстава у ризичну групу, морамо да будемо на максималном опрезу. У градским предшколским установама, где год да се појави информација да је неко заражен, било да су у питању деца, запослени, родитељи или неко други, реагује се по процедури коју су одредили стручњаци. То подразумева изолацију и праћење контаката. Нажалост, у многим сегментима вирус изненађује науку. Број деце са тежом клиничком сликом још увек није алармантан, али свакако позива на опрез – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, градски саобраћај, излетишта, купалишта и друга места на којима се окупља већи број људи представљају највећи изазов.

– На снази је ограничење броја људи који се окупљају. Требало би да сваки грађанин процени ситуацију и уколико примети већи број људи на одређеном излетишту или јавном простору, најлогичније би било да одустане од своје намере. Морамо да водимо рачуна о себи, својој породици, али и целокупној заједници – закључио је Радојичић.