среда, 8. јул 2020.

Весић: Нанета велика материјална штета, следе кривичне пријаве

Још увек се процењује штета после синоћних немира у центру Београда, а прва процена је да износи неколико стотина хиљада евра, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић гостујући на ТВ Студио Б. 

– Ми смо од јутрос почели процену штете – процењујемо сву материјалну имовину која припада Граду и приватним лицима. Током дана, а најкасније сутра имаћемо званичну процену штете. Постоје фотографије и снимци који показују шта је све уништено. Није било само паљење контејнера и уништавање жардињера. У Булевару краља Александра су уништавали излоге, крали из продавница, палили полицијске и приватне аутомобиле и то је све штета која ће морати да се плати. Као Град Београд, чим завршимо процену штете, поднећемо кривичне пријаве, као и пријаве за накнаду штете против организатора – нагласио је Весић.

Према његовим речима, јутрос трамваји нису могли нормално да саобраћају јер је неред био по улицама, пре свега у Ресавској улици. 

– Радници „Градске чистоће” су јутрос од 4 сата чистили неред. Ово је рушење града. А чији је ово град? Он припада свим Београђанима. Ми, као Град Београд, тражимо да се починиоци идентификују и ухапсе, те да се једном заувек зна ред – рекао је Весић.

Према његовим речима, нису сви имали маске, што је такође један од проблема.

– Добра је свака мера која доприноси смањењу броја заражених. Ниједну меру није осмислио ни Александар Вучић, ни Влада Србије, ни било ко из Града Београда. То су мере које предлажу епидемиолози односно лекари. Они процењују ситуацију у Београду, а те су мере најављене уколико се ситуација не побољша. Ситуација је лоша, о чему довољно говори податак да јуче нисмо имали ниједно слободно „ковид” место у болницама. Такође, велики број тежих случајева из целе Србије транспортује се за Београд. Није реч само о Београђанима, већ се морају примати и болесници са територије целе Србије – навео је Весић.

Јуче смо морали да отворимо Арену и око 13.40 часова примљени су први пацијенти, казао је Весић, и додао да је ситуација таква да су болнички капацитети попуњени. 

– Веће поштовање мера сигурно ће резултирати смањењем броја заражених, али тренутно се број људи на респираторима повећава. То је потврдио и председник Вучић, који је у размаку од неколико сати износио податке према којима је број људи на респиратору порастао са 110 на 120. Ситуација је алармантна и морамо да поштујемо мере које не доноси ни председник, ни Влада, ни градски Штаб за ванредне ситуације, већ епидемиолози. Они предлажу мере чији је циљ да се заштите животи људи – закључио је Весић.