четвртак, 9. јул 2020.

Апел Града да се не уништава јавна имовина и поштују епидемиолошке мере

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић апеловао је данас да се престане са уништавањем градске имовине, што се дешавало током претходна два дана. Он је навео да је штета велика, прецизирајући да је само од прекјуче процењена на петнаест милиона динара.

– Уништени су бројни контејнери, вертикална и хоризонтална сигнализација, жардињере и ивичњаци. Инциденти су прекјуче били углавном у ужем језгру око скупштине, да би синоћ дисперзија била већа па су инциденти проширени на околне улице. Више од сто контејнера синоћ је уништено, чак и семафори. Не могу да нађем никаквог оправдања за то јер протеста је до сада било много, уз високу толеранцију градских власти, али две вечери заредом нема покушаја да се мирно протестује, већ је реч о хулиганству уз нападе на полицију и уништавање јавне имовине. Апелујем на те, углавном младе људе, да то не раде јер доводе у опасност и себе и полицију, која мора да брани уставни поредак, законе, институције и безбедност – рекао је Младеновић за ТВ Прва.

Младеновић је нагласио да Београд прима пацијенте из читаве Србије, да је притисак огроман и да су капацитети пуни, те да и те како постоји опасност од заражавања и на оваквим скуповима.

Најавио је да ће након седнице Кризног штаба заседати и Градски штаб за ванредне ситуације, те да ће пооштрене мере, чије се доношење очекује, преточити у градске наредбе и закључке, а да ће грађани врло брзо бити упознати са њима како би могли адекватно да се припреме. Младеновић је апеловао на грађане да се придржавају и свих ранијих епидемиолошких мера, да буду одговорни, носе маске и држе дистанцу.

– Епидемиолошка ситуација врло је озбиљна. Велики број младих људи је хоспитализован. Број заражених вирусом је заиста огроман и то је податак који забрињава због чега људи треба да се придржавају свих мера, како све ово не би прерасло у нешто што нећемо моћи да зауставимо – нагласио је Младеновић.

Помоћник градоначелника се осврнуо и на инспекцијску контролу током претходних дана, наводећи да се у јавном превозу, угоститељским објектима и трговинама у великој мери поштују мере. Он је додао да фокус није на кажњавању, већ да сви будемо свесни, савесни и одговорни.