четвртак, 9. јул 2020.

Весић: Штета на јавној и приватној имовини скоро милион евра

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас да је Београд две вечери мета вандалских напада организоване групе хулигана. Штета само на јавној имовини износи 30 милиона динара, односно 250 хиљада евра, не рачунајући приватне аутомобиле, баште угоститељских објеката које су потпуно демолиране и уништене излоге, навео је Весић. 

– Када се све сабере, штета је скоро милион евра. Какав је то политички циљ који треба ово хулиганство да оправда, шта је у главама ових људи, шта желе да постигну уништавањем имовине Београда и грађана? Никад се није догодило да Београд овако уништавају људи који су из Београда, мада смо видели да има и вођа који су дошли са стране. Ипак, већина људи који су ово урадили су млади људи и из Београда – навео је Весић на ванредној конференцији за новинаре којој су присуствовали чланови Градског већа, секретари Градске управе и директори комуналних предузећа.

Град Београд поднео је две кривичне пријаве, додао је Весић.

– Једна кривична пријава односи се на штету која је нанета јавној имовини града пре две вечери, а друга на ону која је нанета јуче. Вредност имовине уништене пре две вечери је 14.735.000 динара, а од синоћ 15.402.000 динара. За све што су уништили имамо доказе и приложили смо их. Тражимо од тужилаштва да све који су ухапшени не гоне само кривично, већ да сву штету коју су нанели Граду Београду и приватним лицима плате. Време је да се зна ред и да се плати штета за оно што је учињено – нагласио је Весић. 

Заменик градоначелника је посебно захвалио припадницима Министарства унутрашњих послова јер, како је рекао, оно што су они издржали ове две вечери не би издржала ниједна полиција на свету. 

– Трпели су пљување, организовано гађање бакљама, бацање молотовљевих коктела, сузавца, шиканирање и вређање. Десетине полицајаца је повређено док су штитили ред и мир и безбедност Београђана. Посебно желим да захвалим Небојши Апостоловићу, полицајцу коме су ти хулигани ноћас поломили обе ноге тако што су га гурали са степеница, покушавајући да га убију. Надам се, пошто има камера испред Народне скупштине, да ће починиоци бити пронађени и да ће одговарати за покушај убиства – истакао је Весић, који је овом полицајцу пожелео брз опоравак, као и свим другим припадницима органа јавног реда и мира који су повређени.

Он је посебно нагласио да се наш град бори са опасним вирусом и да су болнице пуне, да сви санитети возе болесне од короне према болницама, а онда морају да долазе у центар града како би помогли повређенима који су у тим нередима сигурно могли и да се заразе.

– Зато апелујем на све да поштују ред и мир. Свако има право да изражава своје политичке ставове, што подразумева и право на политичко окупљање и протесте, који морају да буду пријављени и који не смеју да буду насилни, као и да се спроводе у складу са законом. Они који буду уништавали град, проћи ће онако како пише у закону. Захваљујемо већини Београђана која није насела на провокације, а наш посао је да сачувамо град, његове грађане и имовину – истакао је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да Град Београд спроводи одговорну социјалну политику, да је сачуван буџет града и унапређен систем социјалне заштите, али да је могао са новцем који ће бити усмерен ка санирању штете још више да се унапреди. 

– Нажалост, сведоци смо рушења града и уништавања имовине, а причињена је штета од скоро 30 милиона динара. Овај град дневно омогућава један бесплатан оброк за 12.000 социјално угрожених грађана и тих 30 милиона динара је потребно да се обезбеди оброк за шест хиљада суграђана. Град у износу од 30 милиона динара исплаћује плате, средства и обезбеђивање услуге за 564 лична пратиоца. Такође, у том износу се исплаћују и плате за персоналне асистенте који помажу особама са инвалидитетом за период од седам месеци. У истом износу можемо 18 месеци да исплаћујемо ученичке и студентске стипендије за децу из социјално угрожених породица – навела је Станисављевићева.

Она је упоредила да је за тај исти износ било могуће обновити три нова клуба за старије, доделити додатних 10.000 динара помоћи за 3.000 породиља, али и доделити помоћ за више од 2.500 суграђана у износу од 11.700 динара.

– За тај новац могли смо да реконструишемо још један центар за социјални рад, изградимо три нова дечја игралишта у Прихватилишту за децу. Ово су све примери шта значе 30 милиона динара у систему социјалне заштите, односно како смо могли да их потрошимо и колико више да помогнемо онима којима је то најпотребније – рекла је градска секретарка.  

Радник ЈКП „Градска чистоћа” Живко Круези навео је да су његове колеге и он имали много посла јер су морали прво да гасе контејнере и да уклањају гомиле отпада, попут лименки и стаклених флаша. 

–  Морали смо да уклањамо контејнере који нису више за употребу, да враћамо контејнере на своје место и доносимо нове. Тек после тога смо могли да почнемо са прањем улица – истакао је он.