уторак, 14. јул 2020.

Градоначелник Радојичић: Епидемија није зауставила израду еколошких стратегија за Београд

Радна група Града Београда задужена за израду два стратешка документа у области екологије – Акционог плана за Зелени град (ГЦАП) и Акционог плана за одрживу климу и енергију (СЕЦАП), одржала је онлајн радионицу са ескпертима ангажованим на изради ових докумената, стручњацима из невладиног сектора и представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да је израда ових документа важна и да ће, ако их квалитетно урадимо, бити звезда водиља за зеленији Београд у наредних десет година. Због тога је уз помоћ савремених технологија овај процес планирања настављен и током ванредног стања и борбе против пандемије вируса корона.

– Експертски тим, на основу темељне анализе актуелних и планираних градских пројеката у области екологије, урадио је Нацрт документа са предложеним циљевима и мерама, како би у наредном периоду успоставили енергетску ефикасност, одрживу урбану мобилност, више зелених површина, мање отпада, а више рециклаже, између осталог. То је значајан корак како би Град Београд градио своју позицију на европској карти зелених престоница, што за све нас значи пријатнију климу, чистији ваздух, квалитетнију воду и још много тога – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је додао да се при изради ових докумената уважава мишљење стручних организација, као и грађана, те да након одржане радионице следи усвајање коментара Радне групе и невладиног сектора на предложене пројекте, а након тога биће организована и јавна расправа. 

– Позивам све да дају свој допринос и помогну да ови акциони планови буду креирани према потребама града, да буду одрживи и да нам помогну да удруженим снагама својој деци и унуцима оставимо лепши и здравији Београд – подвукао је градоначелник. 

Координатор пројекта и председница Радне групе за праћење и реализацију акционих планова Катарина Кулић истакла је да је радионица одржана како би се конструктивном дискусијом и конкретним решењима дошло до заједничког циља, а то је здравији, лепши и зеленији Београд.

Радионица о стратешким циљевима и мерама организована је у оквиру пројеката „Акциони план за зелени град” и „Акциони план за одрживу климу и енергију”, са циљем да невладине организације дају мишљење и сугестије на предложене пројекте. У радионици су учествовали представници Града Београда, експертски тим, представници ЕБРД-а и невладиних организација које се баве заштитом животне средине: СКГО, БОШ, НАЛЕД, УГ Улице за бициклисте, Савет Зелене градње Србије, УНЕП и ЦЕУС. 

Да подсетимо, градоначелник Београда је 2018. године потписао Повељу градоначелника за климу и енергију, чиме је обавезао Београд да смањи емисију гасова стаклене баште за 40 одсто до 2030. године, а први корак ка том циљу је израда Акционог плана за одрживу климу и енергију. Исте године, Београд је ушао у мрежу Зелених градова ЕБРД-а и у оквиру тога ради се на изради Акционог плана за Зелени град. У изради ова два стратешка документа техничку подршку пружа јапанска влада.