четвртак, 16. јул 2020.

Две установе социјалне заштите у превентивној изолацији

Због погоршања епидемиолошке ситуације у Београду, Прихватилиште за децу и Прихватилиште за одрасла и стара лица поново се налазе у превентивној петнаестодневној изолацији, како би се спречио улазак и ширење вируса корона у тим установама социјалне заштите.

Како је навела градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, те установе се већ десети дан налазе у петнаестодневном сменском раду, што конкретно значи да запослени не одлазе својим кућама, већ су све време са корисницима. 

– Ово је вид превентивне „изолације” – рекла је она и прецизирала да се у Прихватилишту за децу тренутно налази двадесет шесторо деце, а у Прихватилишту за одрасла и стара лица 82 корисника, што значи да запослени који се сада налазе у изолацији тренутно брину о 108 корисника.

Станисављевићева је истакла да се у овим установама од самог почетка примењују све мере заштите, које је прописао Градски завод за јавно здравље у Београду, у циљу спречавања појаве и ширења ковида-19.

Мере се, истиче она, примењују у континуитету, а подразумевају то да се на улазу у установе налазе дезобаријере, да се корисницима и запосленима више пута у току дана мери температура, да су запослени снадбевени заштитном опремом – маскама, рукавицама, мантилима...

Станисављевићева је нагласила да од почетка епидемије у установама за смештај корисника социјалне заштите, које су у надлежности Града Београда, ниједан корисник није био заражен вирусом корона.

Осврнула се и на протесте испред Народне скупштине и подсетила да је само у прва два дана на јавној имовини причињена материјална штета у износу од 30 милиона динара, што је око 250.000 евра.

Истакла је да је за тај новац могло да се уради много тога у систему социјалне заштите – да се комплетно изграде три дечија игралишта, три полигона или обнове три дворишта прихватилишта за децу.

Такође, додала је, 3.000 породиља је могло да добије помоћ од 10.000 динара или да 2.500 социјално угрожених суграђана добије помоћ од 11.700 динара.

 – У време када се сви одговорно понашамо према буџетима и када је Град Београд успео да социјална давања у овој години не буду смањена ни за један динар, важно је да видимо да је тих 30 милиона динара могло да се искористи и на друге начине, да се некоме пружи помоћ која му је најпотребнија – додала је Наташа Станисављевић.