петак, 17. јул 2020.

Град Београд није надлежан за Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић”

Секретар за културу Града Београда Иван Карл подсетио је јавност и руководство Удружења ликовних уметника Србије да зграда Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић” не припада, нити може власнички да припадне Граду Београду, па самим тим не постоје никакви планови по питању евентуалне реконструкције, а посебно не када је реч о пренамени овог значајног здања.

– Такве тврдње су једна од највећих неистина коју сам чуо последњих година. Град Београд разуме бригу новог руководства Удружења ликовних уметника Србије око Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић”, али не разуме зашто у интерне расправе без основа увлаче руководство Града. Град Београд није расписао тендер за реконструкцију „Цвијете Зузорић”, јер нема основ да распише тендер, нити је заменик градоначелника Горан Весић рекао да је тендер расписан. Више пута смо истакли да је Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић” у надлежности Министарства културе и да ћемо подржати њихову намеру да се павиљон реконструише – рекао је Карл.

Он је додао да се Град Београд једном умешао да помогне, упркос чињеници да није надлежан.

– То је било када су се запослени жалили да нема воде у објекту, па је заменик градоначелника тада интрвенисао, иако је квар био у ингеренцији онога ко управља, а то је УЛУС. Изгледа да је ова пријатељска помоћ погрешно протумачена – додао је Карл.