понедељак, 20. јул 2020.

Весић: У фабрике за прераду отпадних вода у Беоргаду биће уложено око милијарду евра

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је гостујући на телевизији Хепи да је непостојање система за пречишћавање отпадних вода главни разлог због којег су се током претходних дана у Београду осећали непријатни мириси. Весић је најавио и скори почетак изградње фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, која ће „покрити” територију на којој живи милион и по људи, чиме ће емисија отпадних вода у Дунав и Саву бити смањена за 80 одсто. 

Весић је напоменуо да непријатне мирисе донекле узрокује и стајско ђубриво са њива око Београда, али и истакао да су канализација и непостојање фабрика за прераду отпадних вода примарни проблеми на чијем се решењу ради. 

– Веровали или не, у Београду постоји тачно 100 директних излива канализације у Саву и Дунав и годишње се у наше реке излије фекалија еквивалентних запремини 60.000 олимпијских базена. Не постоји град величине Београда у Европи који на тај начин уништава своје реке. Лети, када се водостаји спусте, канализација се не излије директно у реку и због тога се осећају непријатни мириси. Решавање проблема отпадних вода је вишедеценијски посао. Када сам 2014. године ступио на дужност у Граду Београду, нисам затекао ниједан пројекат или план који се бави решењем овог проблема. Нико се тиме није бавио, осим што је, руку на срце, било одређено Велико село као локација на којој ће се налазити фабрика за прераду отпадних вода. Прошле године, Влада Србије је потписала уговор на основу споразума који су потписали председници Србије и Кине, па сада почињемо изградњу прве фабрике за прераду отпадних вода у Београду – рекао је Весић. 

Он је прецизирао да је вредност тог пројекта само у првој фази 285 милиона евра, док ће друга коштати између 400 и 500 милиона евра. 

– Када фабрика буде готова, 80 одсто директних излива канализације у реке биће укинуто, што значи да ћемо загађење умањити за 80 одсто. У Београду је потребно да се изгради укупно пет фабрика за прераду отпадних вода, а следећа фабрика, за коју је пројекат већ готов, јесте фабрика за прераду отпадних вода у Батајници чија ће изградња почети када крене посао у Великом селу. Тренутно са Европском инвестиционом банком преговарамо о пројектовању фабрике у Остружници, а потом следе Обреновац и Гроцка. Само фабрика за прераду отпадних вода у Великом селу „покрива” простор на којем у Београду живи око милион и по људи. Укупна вредност свих пет фабрика за прераду отпадних вода које су потребне Београду износи око милијарду евра. Све ће наравно бити рађено уз помоћ Владе РС, која је обезбедила новац за прву фазу радова у Великом селу, што значи да тих 285 милиона евра није новац који долази из буџета Града Беоргада. Наша је срећа што имамо председника државе који жели да реши проблем отпадних вода и што имамо Владу која решава тај проблем. То је једини начин да Београд отклони овај проблем. Стално говоримо о чињеници да трећина Београда нема канализацију, али је велики проблем што и преостале две трећине сву канализацију испуштају у реке. Садашња ситуација је злочин који чинимо према природи – нагласио је заменик градоначелника. 

Према његовим речима, још од 2015. године су почеле припреме и израда планова, за шта је било потребно четири до пет година.

– После тога, требало је обезбедити новац, а до 2014. или 2015. године једноставно се нико тиме није бавио. Ако није било новца за реализацију, бар су пројекти могли да буду урађени, јер то не кошта толико пуно да Град не може да обезбеди финансирање пројекта. Актуелна градска власт ће завршити све пројекте за фабрике за прераду отпадних вода, а изградићемо и сву недостајућу канализацију у Београду. Прва фаза изградње фабрике у Великом селу трајаће две и по године, друга још две, али ће фабрика већ после прве фазе почети са прерадом отпадних вода. То неће бити хемијска и потпуна прерада, већ физичка. Ипак, већ после краја прве фазе и почетка некомплетног процеса пречишћавања имаћемо много бољу ситуацију, што значи да ће отпадне воде много мање загађивате реке у које се буду испуштале – рекао је Весић.

Он је подсетио да је у току изградња канализације на левој обали Дунава и додао да је вредност тог пројекта 53 милиона евра. 

– Део те канализационе мреже је и постројење за прераду отпадних вода које ће сву канализацију са леве обале Дунава прерађивати и прерађену је испуштати у Дунав. Тренутно радимо два мања постројења за прераду отпадних вода – једно је у младеновачком насељу Међулужје, а друго у Белом потоку. Када буду урађена постројења и канализациона мрежа, та насеља ће имати комплетно решено питање одвода и пречишћавања канализације, односно отпадних вода. На исти начин ћемо решавати овај проблем и на другим локацијама у Београду. Ту се више исплати мало постројење него прикључак на велику мрежу, који подразумева „развлачење” канализационе мреже десетинама километара како би била спојена са „главним током”. Дакле, канализација и непостојање система за пречишћавање отпадних вода су највећи разлог због којег су се осећали непријатни мириси, али системски ћемо решити тај проблем и уједно прекинути да чинимо злочин према природи – поручио је Весић.