петак, 24. јул 2020.

Радојичић: Сугестије грађана су важне у доношењу одлука о реконструкцији „Авала филма” у Кошутњаку

Инцијативе грађана, као вид комуникације са грађанима, изузетно су битне у функционисању великих градова. Грађани на тај начин учествују у одлучивању, а важно је да се иницијативе појаве на време, односно у почетним фазама одлучивања о неком пројекту, рекао је поводом великог броја пристиглих сугестија грађана по питању реконструкције комплекса „Авала филма” у Кошутњаку, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у Београдској хроници.

Он је истакао да је у тој инвестицији примарна реконструкција филмског студија, али и подсетио да је тренутно у току почетна фаза одлучивања о овом пројекту.

– Све то значи да смо се сви на време укључили и да заједнички радимо на проналажењу најбољег решења. Инвеститор је дао своју идеју, а Убранистички завод Београда тренутно ради на изради плана детаљне регулације. Постоји око 7.000 примедби, захтева и сугестија грађана, и сви ће бити селектовани и узети у обзир. Консултоваћемо градске службе и стручна лица који ће дати своја мишљења, а исто важи и за републичке службе, будући да се ради о врло важном републичком пројекту. Пре свега, ради се о изградњи филмског студија, а добро је познато да је у претходним годинама у Србији и Београду забележен велики раст ове индустрије и да су многобројне иностране екипе боравиле у нашем граду снимајући филмове и серије. Филмска индустрија заузима важан део инвестиција које се реализују у Београду и Србији – рекао је Радојичић.

Он је додао да ће Урбанистички завод Београда, као и стручне службе, како градске тако и републичке, узети у обзир сугестије грађана и пронаћи најбоље решење које је у интересу Града.

– Требало би истаћи да је добар део тог комплекса запуштен и да су неопходни радови на побољшању квалитета зеленила које се налази у том појасу. У питању је побољшање квалитета и функционалности зеленила у том делу комплекса „Авала филма”. У централном делу комплекса имамо и еколошки проблем у виду отпадних вода и то се мора решити. Јасно је да је веома важно да се комплекс „Авала филма” реконструише на прави начин, а да сва питања око евентуалне градње додатно преиспита Урбанистички завод Београда. Уколико се нешто гради, било би добро да то буде на местима где већ постоје објекти, али поново истичем, стручњаци би требало да имају последњу реч о томе – истакао је градоначелник Радојичић.

Према његовим речима, Град Београд константно комуницира са грађанима и само у овој години пристигло је око 3.400 различитих сугестија и захтева, од којих је већина позитивно решена.

– Увек узимамо у обзир „глас грађана”, као и интересе локалне заједнице, али и визије развоја града. Не смемо заборавити ни важност инвестиција за развој града. Грађани својим иницијативама такође утичу на развој града, али морамо видети и ширу слику, односно дугорочни интерес. Стручне службе градских секретаријата дају своје мишљење, а ја сам, примера ради, више пута у вези са иницијативом за враћање тролејбуске линије 28 тражио мишљење надлежног Секретаријата о свим детаљима. Морамо веровати стручњацима јер налазимо се у времену када се дешава да јавност не верује стручним лицима, без изразитог разлога за тако нешто. На тај начин се компромитује мишљење експерата. Грађане разумем и подржавам јер је важно да заједно учествујемо у развоју града. Већина примедби је конструктивна и важно је да разговарамо као људи којима је овај град у срцу и који желе да оставе још лепши Београд генерацијама које долазе. Већина сугестија грађана је крајње добронамерна, али постоје и инцијативе које су политички обојене и којима одређене партије или групе људи желе да освоје политичке поене, што свакако није добро јер се компромитује овај начин одлучивања – нагласио је Радојичић.

Говорећи о непријатним мирисима који се повремено осећају у одређеним деловима Београда, градоначелник је рекао да питање решавања еколошких проблема у фокусу Града Београда.

– То је један од проблема који је резултат политике која је вођена у нашем граду пре 10 и више година. Наш рад по овом питању ће такође неко моћи да оцени када прође толико времена, али питање отпадних вода се у Београду деценијама није решавало. Већ сада постоји конкретан план о изградњи пет фабрика за прераду отпадних вода на територији Београда. Највећа фабрика за прераду отпадних вода биће у Великом селу, а та инвестиција вредна је 285 милиона евра само у првој фази, док ће у другој бити утрошено још 500 милиона евра. Та фабрика ће смањити емисију отпадних вода у наше реке за 80 одсто, а потом следи изградња још четири фабрике за прераду отпадних вода и то је начин да се реши овај велики еколошки проблем. Тако ће нестати и проблем са непријатним мирисима који је последица дугогодишње, лоше политике у домену екологије у Београду. Надам се да ће већ у овом мандату градске власти грађани осетити бољитак по овом питању, али и да ће наредни градоначелници имати прилику да остваре добре резултате чија ће основа бити све што сада радимо како бисмо побољшали еколошку ситуацију у Београду – поручио је Радојичић.