понедељак, 27. јул 2020.

Почиње са радом систем за регулацију саобраћајних прекршаја – „Око соколово”

Градски сeкрeтар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш најавио је да од данас започиње са радом систем за регулацију комунланог реда – „Око соколово”, који ће онемогућити непрописно паркирање по београдским улицама.

Он је за ТВ Прва истакао да у наредне две седмице неће бити наплаћивања казни путем новог система, а да примена санкција према несавесним возачима почиње од 10. августа.

– Прве недеље прекршаји се само снимају. Друге недеље ће се слати опомене несавесним возачима који су затечени новонасталом ситуацијом, а од 10. августа започиње примена новчаних санкција – истакао је Главаш.

Он је указао да се због малог процента бахатих возача успорава саобраћај и јавни превоз на територији престонице. Управо из тог разлога је Град Београд и донео одлуку да се направи систем „Око соколово”, који ће помоћи у регулацији комуналног реда, подвукао је Главаш.

Ресорни секретар је истакао да ће у овој фази рада система бити контролисане 93 улице, те да током пробног периода неће бити дозвољено непрописно паркирање.

– Комунална милиција ће до 10. августа несавесне возаче кажњавати по већ утврђеном моделу, док ће после тог датума започети примена система „Око соколово”, који је потпуно аутоматизован и са неупоредиво бољим учинком. „Око соколово” ће бити у стању да региструје од 1.500 до 2.000 прекршаја непрописног паркирања само у току једног сата, јер је возило Комуналне милиције са тим системом у сталном покрету – објаснио је Главаш.

Он је истакао да се прекршаји аутоматски евидентирају путем сервера и да не постоји могућност утицаја људског фактора на рад система, те да несавесном возачу казна аутоматски стиже на кућну адресу. Позвао је све учеснике у саобраћају да поштују све саобраћајне прописе. Такође је истакао да више неће бити могуће заустављање возила са сва четири жмигавца, блокирање саобраћаја на трамвајским шинама, као и слични прекршаји.