среда, 29. јул 2020.

Градски пројекти настављају се без застоја

Град Београд не одустаје ни од једног од великих пројеката који су планирани и надамо се опоравку економије, како би средства за њихову реализацију наставила да пристижу, рекао је градски урбаниста Марко Стојчић гостујући на Студију Б.

Он је истакао да је због епидемије вируса корона и летњих одмора прекинуто заказивање нових јавних увида, прецизиравши да се они очекују почетком септембра, као и да ће јавне седнице бити планиране у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Говорећи о реконструкцији Савског трга, Стојчић је казао да тај трг заслужује доминантну споменичку фигуру, с обзиром на то да је Стефан Немања створио нашу државу.

– Очекујемо да конвој са деловима споменика стигне у наредних десетак дана и његова монтажа ће трајати око два месеца јер је конструкција споменика веома сложена. У међувремену, радиће се на задњој страни унутрашњости некадашње Железничке станице, где ће бити пребачена и локомотива која се сада налази поред станичне зграде. Перони ће бити сачувани и локомотива ће се налазити на првом перону – казао је Стојчић.

Он је подсетио да је отварање раскрснице улица Цара Душана и Тадеуша Кошћушког предвиђено за 31. август.

– Цела деоница ће бити изграђена и завршена у току септембра, проба трамваја предвиђена је за другу половину септембра, а трамвајски саобраћај би требало да почне да функционише 1. октобра. Тада ће бити завршени и тротоари – казао је Стојчић, подсетивши да се ради о веома обимним радовима, потпуној замени инфраструктуре, коловоза, мобилијара, сигнализације и других елемената инфраструктуре.

Стојчић је демантовао гласине о рушењу зграда под заштитом државе на Косанчићевом венцу, нагласивши да су Град Београд и Завод за заштиту споменика културе озбиљне институције које не би дозволиле нарушавање амбијенталне целине Косанчићевог венца.

– Дрвени објекат који се налази преко пута Амабасаде Аустрије биће замењен, а успостављен објекат који ће поштовати висину, архитектуру, позицију и грађевинске линије. Он ће чак бити и додатно померен да би поред Великих степеница изградили слободни коридор за успињачу за инвалидска колица. Биће и ситнијих корекција за Градску галерију и корекције за изградњу меморијалног центра на месту некадашње библиотеке, за шта већ имамо пројекат архитекте Бориса Подреке – казао је Стојчић, наглсивши да нема потребе да ико брани Косанчићев венац, с обзиром на то да је управо Град Београд институција која не дозвољава да се нарушава ова амбијентална целина.