четвртак, 30. јул 2020.

Градоначелник Радојичић: Београд добија први дугорочни стратешки документ посвећен сузбијању амброзије

На дневном реду седнице Скупштине Града Београда данас је и Предлог акционог плана за сузбијање коровске биљке амброзије на територији Београда за период од 2021. до 2029. године. Реч је о првом дугорочном стратешком документу Града Београда који се тиче сузбијања раста амброзије.

– Задовољан сам документом који смо данас ставили пред Скупштину и захвалан стручним људима из Секретаријата за здравство и са Биолошког факултета који су на њему радили. Град Београд данас добија јасне смернице за систематску борбу против ове коровске биљке која задаје муке сваком четвртом Београђанину – истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

За ову годину планирано је да се мониторинг и уништавање амброзије изврше на већој површини него претходних година. 

– Мониторинг је извршен на шест пута већој површини него претходног лета, односно на 1.800 хектара, а у плану је још 200 хектара. Уништавање амброзије се планира на 1.800 хектара, што је 15 пута више него лане. План је да се на површини од 800 хектара амброзија уништи кошењем, а хемијским путем на 1.000 хектара – рекао је др Радојичић и додао да су средства која се користе безбедна по здравље људи и животиња.

Новом стратегијом предвиђа се и даље повећање обухвата територије на којој ће се вршити мониторинг, а потом и сузбијање амброзије у наредном периоду. Током прве две године предвиђа се уништавање амброзије на 30 одсто од укупног обима престонице који је захваћен амброзијом, затим до краја 2025. на 60 одсто, да би се до краја 2029. године достигао пун обим. Ипак, амброзија је јавно-здравствени проблем готово целе Европе. О обиму овог проблема говори и чињеница да полен може да доспе ветром чак 100 километара од биљке на којој је настао. 

– Град Београд овим документом одговара на проблем локално, али смо изузетно заинтересовани да помогнемо експертизом коју смо стекли радећи на овом документу и републици и широј европској заједници. Једино тако можемо зауставити претњу по здравље коју претерана изложеност овом алергену може да изазове код оних који су већ алергични или су склони да ову алергију развију – објаснио је др Радојичић.

Подсећамо, крајем прошле године Скупштина града усвојила је Акциони план за сузбијање амброзије на територији града Београда 2020. године, који је део овог десетогодишњег акционог плана. Акциони план израдио је Секретаријат за здравство у сарадњи са Биолошким факултетом.