четвртак, 30. јул 2020.

Никодијевић: Завршни рачун Града Београда доказ да смо добро радили

На данашњој седници Скупштине града биће усвојен завршни рачун Града Београда, будући да нас на то обавезује и закон, како бисмо грађанима показали на који начин смо планирали приходе у прошлој години, какви су били расходи и како смо их реализовали, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић гостујући на Студију Б.

– Остварење планираних прихода за 2019. годину достигло је 95,9 одсто и наш приход је 116,4 милијарде, што показује да смо добро планирали. Расходи су на готово 92,5 одсто и у њима су све кључне ствари попут социјалних давања, субвенција, дечје заштите, образовања и других ставки, што је такође веома добар резултат – казао је Никодијевић.

Говорећи о промени назива улица, Никодијевић је истакао да ће досадашња Загорска улица понети име Благоја Јововића.

– То је човек који је смртно ранио Анту Павелића, вођу НДХ, човека који је побио више стотина хиљада Срба, Рома, Јевреја и хрватских антифашиста. Анте Павелић је био и на челу квислиншке творевине која је имала логоре за децу у Другом светском рату и коме никада није суђено. Не видим ништа спорно у тој одлуци – казао је Никодијевић.

Када је реч о растерећивању пословања за угоститеље, што ће бити тема једне од данашњих тачака дневног реда, Никодијевић је подсетио да се у градској скупштини стално разговара о начинима за помоћ привреди у условима пандемије.

– Угоститељи користе простор који се налази у власништву града и у овој ситуацији морамо им помоћи. Велики број њих запослен је у тој привредној грани и одлучили смо да им за јул и август смањимо закупнине за 50 одсто, с тим да ћемо ситуацију пратити и у наредном периоду. Заједно са Владом Србије предузимамо све мере како бисмо привредницима олакшали пословање и одржали привредну активност у граду – рекао је председник градске скупштине.

Никодијевић је подсетио да ће једна од тема бити и сузбијање амброзије, која представља велики проблем за све већи број људи са алергијским реакцијама на ову биљку.

– Ми смо мапирали терен под амброзијом на територији града и направили план, али ће он морати да укључи и много више људи. Амброзије има много на приватним површинама и борба против ње мора бити свеобухватна. Град из године у годину третира све више јавних површина, али то морају да чине и физичка лица – рекао је Никодијевић.

Како ће на данашњој седници бити и више тачака дневног реда посвећених урбанизму, Никодијевић је казао да је планска покривеност града услов развоја.

– Ако их немате, подстичете дивљу градњу, а када имате што више планова, тада ћете моћи да брже и ефикасније развијате град. Данашњи планови обухватају више градских општина, имамо и више предлога за израду планова чиме дајемо плански основ за развој града – рекао је он.

Према речима председника градске скупштине, у области заштите животне средине велики значај имају и решавање проблема депоније Винча и изградња фабрике отпадних вода.

– Квалитет ваздуха, воде и решавање проблема буке немају политичку припадност и погађају свакога од нас. Ми тек у 21. веку почињемо да решавамо проблем депоније, излива у реке и та је борба веома скупа. Улажемо и у пројекат топлодалековода. То су пројекти који заиста доприносе заштити животне средине, а које је требало да решава неко давно пре нас – подсетио је Никодијевић.

Он је подсетио и да ће се данашња седница Скупштине града одржати у „Сава центру”, јер испуњава услове који се траже у погледу заштите одборника од епидемије ковида-19.

– У сваком тренутку биће поштован прописани размак између одборника, обезбеђени су и сви други услови – дезинфенција, дезобаријере, рукавице, маске и све друго што је потребно. „Сава центар” је конгресни центар и градско предузеће које испуњава све услове које прописује Градски завод за јавно здравље – закључио је Никодијевић.