четвртак, 30. јул 2020.

Весић: Улице добијају имена људи који су задужили Србију

Пред одборницима на данашњој седници Скупштине Београда, између осталих тачака, наћи ће се предлог да Благоје Јововић добије улицу у Београду и надам се да ће одборници имати храбрости да се одупру притисцима, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Гостујући на ТВ Пинк, Весић је истакао да они који врше притисак да се ова улица не назове по Благоју Јововићу, атентатору на Анту Павелића, не желе да Србија буде јака. Како је нагласио, бивша градска власт је укинула улице совјетских хероја који су ослобађали Београд. 

– Ми смо им дали улице на Новом Београду, као и Пеки Дапчевићу и Кочи Поповићу, зато што не забораљамо нашу историју, антифашистичку традицију, као ни људе који су нас задужили. Прича о Благоју Јововићу и замени имена улица је у ствари љутња лажне елите што Србија добија свој идентитет и што је Србија поносна на себе. У време претходне градске власти, од 2000. до 2013. године, у Београду је промењен назив 1.162 улице, а од 2013. до 2020. године нове називе је добило 76 улица. Данас на седници Скупштине града доносимо одлуку о подизању споменика Милошу Црњанском, Меши Селимовићу и Јовану Јовановићу Змају. Дали смо имена улица и по Бати Живојиновићу, Ружици Сокић, Миодрагу Петровићу Чкаљи, Милораду Мандићу Манди, Данилу Лазовићу, Соњи Савић, Драгомиру Бојанићу Гидри, Ђузи Стојиљковићу, Николи Симићу, Бори Тодоровићу, Душану Прелевићу, Миши Бламу, Лази Ристовском, Лоли Новаковић, Харису Бркићу, Ранку Жеравици. То је наша политика, то су људи који су задужили Србију, свако на свој начин – казао је Весић. 

Он је подсетио да је Град Београд у последњих пет година обновио скоро 500 фасада, од чега је пре неколико месеци завршено више од 70 фасада у центру Земуна.

– Пре неколико дана завршили смо три фасаде на згради у Улици Коче Капетана код броја 44, затим у Светог Саве 30 и Кнегиње Зорке 104. Тако се воли наш град и тако се чува наша историја – навео је он.

Весић је напоменуо да очекује да се подигне и хајка против споменика Стефану Немањи, јер, како каже, према њиховом мишљењу не сме да се подигне споменик оснивачу српске државе. 

Говорећи о систему за детектовање непрописног паркирања „Око соколово”, заменик градоначелника је нагласио да ће овај систем увести ред на улицама Београда.

– Он покрива 93 улице и омогућиће да се успостави ред на улицама којима се креће градски превоз. Сви смо много пута видели како неко луксузно возило или џип стоји на улици и онемогућава пролазак возилима јавног превоза, Хитне помоћи или блокира пешачки прелаз па мајке са колицима не могу да пређу улицу. У Београду ће се знати ред и обични грађани ће бити заштићени. До 3. августа само ћемо снимати, када крећемо са слањем обавештења на кућну адресу, а од 10. августа наплаћиваћемо казне и увести ред у паркирање – подсетио је Весић.