четвртак, 30. јул 2020.

Град Београд неће дозволити угрожавање природе на Кошутњаку

На питање „да ли сте за сечу шуме у Кошутњаку”, наш одговор је наравно да смо против, и као Град Београд нећемо дозволити да се угрози ништа што је квалитетна природа, рекао је данас градски урбаниста Марко Стојчић.

– Ми смо тренутно у почетној фази израде плана, раном јавном увиду у планску документацију, и тај део је замишљен тако да све релевантне институције, републичке и градске, треба да дају своје мишљење на предложени елаборат. Дакле, ту су министарства културе и одбране, РТС, републички и градски заводи за заштиту природе, заводи за заштиту споменика, градски секретаријати и друге институције, и тек када се сви они изјасне, онда ће Урбанистички завод дати свој предлог. Тренутак за примедбе грађана је јавни увид у трајању од месец дана који се даје на нацрт плана, а његова израда следи тек након израде елабората у коме ће бити интегрисане примедбе свих претходно набројаних институција. Нас тек чека јавни увид и тада грађани треба да, ако нису задовољни, у писаној форми поднесу своје примедбе и на јавној седници уживо образложе своје примедбе. Понављам, Град Београд још није дао своју реч, већ се ради о иницијативи инвеститора и то је тек првих десет одсто посла који је испред нас. Зато апелујем на грађане да не наседају на јефтине политичке трикове и пароле, јер сече на Кошутњаку неће бити нити је има. У питању су територије у оквиру филмског центра „Авала филм” који има подршку Владе Србије да изгради највећи балкански студио. Градиће се филмски студио, а све ван њега је предмет озбиљног разматрања институција овог града и ове земље – рекао је Стојчић.

Он је позвао суграђане да учествују у јавном увиду, дају своје примедбе и подсетио да Београд има најтранспарентнији процес усвајања планских докумената.

– Процес је потпуно демократски, али видимо да тај процес мали број људи може и да злоупотреби и апелујем да то не чине. Желимо да цео град покријемо плановима, изградимо све инфраструктурне објекте који нам недостају. Сви планови су на константној провери тако да суграђани немају никакав разлог да сумњају – казао је Стојчић.