четвртак, 30. јул 2020.

Усвојени важни инфраструктурни планови детаљне регулације

Главни градски урбаниста Марко Стојчић оценио је да су на данашњој седници Скупштине града одборници усвојили важне планове детаљне регулације, међу којима су најзначајнији они који се тичу великих инфраструктурних пројеката, попут будућег транспотра отпадних вода ка Великом селу, проширења комплекса Велетржнице и израде цевовода који ће обезбедити квалитетније водоснабдевање. 

– Један од планова које данас усвајамо тиче се ширег подручја Блока 9б или Ретензије. Осим мањих планских измена имамо такву ситуацију да смо први пут након више деценија успели да планским документом обезбедимо могућу легализацију за више од 150 породица које су током деведесетих година добиле привремене дозволе и нису до сада могле да уђу у поступак озакоњења. Изменом ове планске документације, велики број грађана ће моћи да „дође до своје имовине” на легалан начин и да се упише у катастар – рекао је Стојчић. 

Он је напоменуо да је међу одлукама које ће се данас наћи на дневном реду једна од најзначајнијих она која се тиче проширења комплекса Велетржнице, а која ће ускоро постати национална велетржница и на тај начин обезбедити додатну финансијску корист за Град Београд и Србију. 

– Намера је да се потпуно јасно дефинише комплекс Велетржнице, као и све функције у оквиру комплекса. Ту су и два важна инфраструктурна плана детаљне регулације – План за КЦС „Чукарица нова” којим би се у непосредној близини „Господарске механе” обезбедила сва потребна инфраструктура за све што је потребно како би се отпадне воде са горњег дела Бановог брда у будућности спровеле до фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу. То је све у оквиру наше намере да „покријемо” читав град канализационом мрежом, као и престанка испуштања отрпадних вода у Саву и Дунав. Данас је на дневном реду и План детаљне регулације за израду цевовода фи1.200 којим би се обезбедила пијаћа вода за велики део Београда. Тако ће бити повезане фабрике воде на Бежанији и Макишу, што ће допринетти квалитетнијем водоснабдевању како постојећих тако и будућих корисника – закључио је Стојчић. 

Одборници су усвојили План детаљне регулације ширег подручја Блока 9б (Ретензија), План детаљне регулације дела подручја источно од спољне магистралне тангенте (СМТ-а), Измене и допуне Плана детаљне ргеулације ширег подручја уз Улицу војводе Степе – фаза 1, за блок између улица Војводе Степе, Пуковника Пурића, Јове Илића и Лепеничке. 

Одборници су усвојили Одлуку о изради измена и допуна Плана детаљне ргеулације за подручја привредне зоне „Ауто-пут” у Новом Београду, Земуну и Сурчину – за блокове 42 и 48 у оквиру Блока 53, Одлуку о изради плана детаљне ргеулације за изградњу КЦС „Чукарица – нова” са потисним водом до преливне грађевине код „Господарске механе”, Одлуку о изради плана детаљне ргеулације за иградњу цевовода чисте воде дуж улица Николе Добровића, Партизанске авијације и Пеђе Милосављевића, Одлуку о допуни Одлуке о изради измена и допуна Плана детаљне регулације дела Врачарског платоа између улица Катанићеве, Макензијеве, Чубурске, унутрашње границе парцела дуж парне стране Шуматовачке, Браничевске, Ранкеове, Небојшине, Скерлићеве и Боре Станковића, као и Одлуку о изради плана детаљне регулације за проширење стамбене зоне у североисточној зони насеља Зуце.