четвртак, 30. јул 2020.

Наставља се субвенционисање и изградња нових вртића

Секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак рекао је на данашњој седници Скупштине града да Одлука о праву на накнаду дела трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице на територији града Београда представља најконкретнију помоћ Града према грађанима. 

– Одлука о субвенцији боравка деце у приватним предшколским установама тамо где не може да буде остварена могућност да деца бораве у државним вртићима дала је добар резултат у претходним годинама, а укупно је издвојено чак 12 милијарди динара. У овом тренутку око 20.000 малишана борави у приватним вртићима, а резултат субвенционисања је да данас имамо за 33.000 већи број деце која похађају предшколске установе. Град се одлучио на овај потез када је надлежно министарство донело стратегију да до 2025. године обухват деце која похађају предшколске установе мора да буде 70 одсто – рекао је Гак. 

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је да одлука о финансирању приватних вртића у Београду постоји свега неколико година.

– Ми смо 2013. године затекли ситуацију у којој су годинама уназад дупло више наплаћивани вртићи него што је то било по закону. Последње три године вратили смо скоро три милијарде динара родитељима који су тужили Град, а за тај новац смо могли да изградимо 15 вртића. Тада је 46.000 деце ишло у вртиће, а данас их је 78.000, од чега 58.000 иде у државне вртиће. Поред тога, данас се гради пет нових вртића – на Бежанијској коси, у Новоградској, Милоја Закића, Обреновцу и почињемо са градњом у Блоку 62. Градимо и вртић за Сигурну кућу, а до краја године расписаћемо тендере за још пет вртића. До краја следеће године имаћемо их десет, чиме скоро да затварамо листу чекања. Упркос томе било је приватних вртића који су злоупотребљавали свој положај и пријављивали долазак већег броја деце, што се радило без знања родитеља. Нећемо дозволити да Град то плаћа и наша је обавеза да спроводимо контролу. Такође, економска цена вртића, коју Град субвенционише са 80 одсто, није мењана већ неколико година уназад зато што покушавамо да помогнемо родитељима. Желели бисмо и да помогнемо вртићима да неки од њих смање цену и тако им омогућимо конкуренцију. Ово је за родитеље добра мера коју имамо намеру да наставимо, али желели бисмо и да вртићи подигну стандарде своје услуге која мора бити у рангу државних – рекао је Весић, подсетивши да ће у будућности предшколско образовање од четврте или пете године постати обавезно.